ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ У САД! ЂУРИЋ: НАЛАЗИМО СЕ У ПРЕЛОМНОМ ИСТОРИЈСКОМ ТРЕНУТКУ!

Конференција српске дијаспоре у Сједињеним Америчким Државама, прва ове врсте у овом веку, успешно је одржана у Вашингтону у организацији Амбасаде Републике Србије.

 

Симболично назван "Јачање веза", скуп је, по речима амбасадора Марка Ђурића, имао за циљ да буде почетни импулс за будућа нова окупљања Срба у САД.

 

Отворивши Конференцију, амбасадор Марко Ђурић истакао је да га је веома обрадовала чињеница да су представници српске заједнице дошли из свих крајева Америке – од Калифорније, Флориде, Аљаске, па све до Хаваја, готово из свих 50 америчких држава – оцењујући да су управо учесници прави хероји овог скупа.

 

- Оно што мене такође испуњава срећом јесте и то да овог скупа не би било да у Србији није сазрела свест о значају нашег окупљања овде. Ми смо за ово окупљање и за рад са нашим људима у исељеништву добили не само подршку, већ и директан налог највишег државног руководства Србије – председника Александра Вучића и Владе, којима такође дугујемо захвалност за подршку у организацији ове конференције - рекао је Ђурић.

 

Он је указао и да је Конференција само скроман почетак, а да су пред нама колосални задаци и огромна одговорност, нарочито у овом преломном времену за нашу отаџбину.

 

- Налазимо се у преломном историјском тренутку, када се одлучује судбина српског народа у свим деловима нашег историјског етничког простора – од Београда, наше северне равнице, до Косова и Метохије, и до других крајева бивше Југославије у којима живе Срби - рекао је Ђурић, и нагласио да је у таквим условима потребно да у најмоћнијој земљи западне цивилизације сви наши људи буду представници интереса свог народа.

 

- Ја вас позивам да се организујемо тако, да са изабраним представницима у вашим дистриктима, у вашим срединама, разговарамо о томе на који начин да подржимо унапређење сарадње између Србије и САД - додао је Ђурић.

 

Владика источноамерички Иринеј изразио је захвалност учесницима Конференције на великом одазиву на позив амбасадора Ђурића и Амбасаде, рекавши да су се тиме сви присутни заправо одазвали позиву своје државе.

- Захвалан сам што се наша Србија све више и више враћа себи – оној Србији која је била, која ће бити и која већ и јесте - рекао је епископ, и додао да је овај скуп изузетна прилика у свим могућим областима нашег живља у Америци, Србији и широм света, да се српска заједница редовно састаје и тако чини добробити за нашу земљу и наш народ.

 

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон оценио је да српска дијаспора представља значајан економски, културни и интелектуални потенцијал.

 

- Када говорим о потенцијалу, не говорим само о људима који се враћају – а којих је све више и више јер се Србија развија, нарочито у последњих десет година – и својим знањем и способностима у Србију уносе нове идеје, начине размишљања и пословања, већ мислим и на све оне који живе ван Србије и који су праве споне између Србије и света - подвукао је Гујон.

 

Он је, између осталог, изразио и уверење да ће један од резултата Конференције бити скорашње постизање договора о отварању неколико школа српског језика у Америци.

 

Преневши поздраве председавајуће Председништва Босне и Херцеговине Жељке Цвијановић и председника Републике Српске Милорада Додика, амбасадор Бојан Вујић подвукао је да је руководство Републике Српске годинама посвећено јачању веза између српске дијаспоре у САД и њихових породица и пријатеља у Републици Српској.

 

Они, како је навео, препознају виталну важност оваквих напора да се чује српски глас у Вашингтону и да се јачају везе између српског и америчког народа.

 

- Као Срби у Америци, сви можемо бити поносни на доприносе које су Срби дали у Америци – почев од Николе Тесле, Михајла Пупина, Марине Абрамовић, Чарлса Симића, Новака Ђоковића, Николе Јокића и многих других - рекао је Вујић. Осврнуо се и на историју позитивних односа, подсетивши да, од свих народа на Западном Балкану, једино су Срби били савезници Сједињеним Америчким Државама у оба светска рата.

 

Према речима Обрада Кесића, шефа Представништва Републике Српске у Вашингтону, окупљањем српске дијаспоре на оваквој Конференцији враћа се нова енергија у старе подухвате, при чему је оценио важним подсећање на досадашња искуства и рад наших претходника у смислу поука за будућност.

 

Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић мишљења је да је Конференција поставила темељ српског организовања у Америци у наредним годинама и деценијама, док је припадницима дијаспоре пренео захвалност Републике Србије за све мостове пријатељства и сарадње које свакодневно граде између наше две земље.

 

- Ви сте ти који дајете немерљив допринос добрим односима између Републике Србије и САД, и на томе вам хвала - подвукао је Јовић, рекавши да успех сваког нашег појединца представља заједнички успех свих нас и разлог за заједничку радост.

 

- На крају бих желео да вас замолим да, где год живели и радили, увек у срцу носите нашу најлепшу Србију, Републику Српску и наше распето Косово и Метохију - закључио је он.

 

Након обраћања главних говорника, одржане су три тематске панел дискусије на којима су истакнути српско-амерички појединци и представници најуспешнијих организација, институција и компанија разматрали могућности повезивања и јачања сарадње наше дијаспоре у САД са матицом у областима културе и просвете, економије и филантропије.

 

Амбасадор Ричард Гренел, некадашњи вршилац дужности директора Националне обавештајне службе САД, обратио се путем видео-поруке у којој је, упутивши честитке поводом Дана државности Републике Србије, учесницима скупа честитао на успеху Конференције, оценивши је фантастичним поводом за окупљање.

 

- Овом приликом честитам свом пријатељу, амбасадору Марку Ђурићу, на организацији ове велике конференције која је у Вашингтону окупила Србо-Американце из свих делова САД - навео је он, и изразио наду да ће Америка и Србија моћи да успоставе један потпуно нови однос који ће бити најближи до сада.

 

- То сам више пута рекао господину председнику Вучићу, мом пријатељу Александру, и премијерки Ани Брнабић, а на томе и лично радим – на стварању сјајних српско-америчких односа - закључио је Гренел.

 

У посебном делу скупа, одржана је свечана церемонија доделе плакета "Партнерство за предузетништво" амбасадору Марку Ђурићу и генералном конзулу Дамјану Јовићу од стране представника привредног естаблишмента савезне државе Илиноис, а за њихов досадашњи рад на јачању веза између пословне заједнице Србије и САД, као и допринос обнављању постојећих и изградњи нових пословних и привредних конекција наших двеју земаља.

 

Такође, амбасадор Ђурић и Арно Гујон уручили су престижно признање „Мајка Србија“ једном од седморице српских инжењера ангажованих у "Аполо" мисији у оквиру свемирског програма НАСА, Дејвиду Вујићу.

 

Конференција српске дијаспоре у САД "Јачање веза" закључена је гала пријемом у новој згради Амбасаде Србије у Вашингтону, којим је уједно обележен и Дан државности Републике Србије.

 

Извор: informer.rs


Photo Gallery

(7 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009