Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

«ПРОГОН ХРИШЋАНА У СВЕТОЈ ЗЕМЉИ И НА БЛИСКОМ ИСТОКУ» ТРЕЋА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА АРХОНА ВАСЕЉЕНСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ

Од 4-6. децембра о.г. одржана је Трећа међународна конференција у организацији Архона Васељенске Патријаршије (Ред Светог Андреја Првозваног) на тему ”Прогон хришћана у Светој земљи и на Блиском Истоку” под духовним вођством Његовог Високопреосвештенства Архиепископа америчког г. Димитрија из Васељенске патријаршије.

Благословом и личним настојањем Епископа источноамеричког г. Иринеја, међу 205 делегата који су узели учешћа у раду конференције, била је заступљена и Српска Православна Епархија источноамеричка.

Током три дана одржано је 11 панела и сесија на различите теме везане за прогон хришћана у свету. Међу учесницима панела налазили су се еминентни представници из света политике, дипломатије, науке и новинарства, који су својима анализама тренутног стања верских слобода у свету подвукли неопходност хитног делања на заштити хришћана на Блиском Истоку. Посебну пажњу привукли су представници хришћанских цркава и етничких група са Блиског Истока, који су сведочили о прогонима и страдањима која хришћани у том делу света свакодневно трпе.

Присутни чланови оба дома Конгреса Сједињених Америчких Држава у својим обраћањима изразили су изузетну забринутост за егзистенцијалне проблеме хришћанских заједница на Блиском Истоку, као и резолутну спремност за акцију у заштити страдалника. По сопственом признању, представници угрожених хришћана били су посебно охрабрени што се њихов глас чуо на форуму у коме су учествовали високи званичници из света политике, као што су Вилбур Рос (Министар привреде САД), сенатори Марко Рубио (председавајући Одбора за спољне односе Сената САД и члан Хелсиншког одбора) и Бен Кардин (члан Одбора за спољне односе Сената САД), Рајнс Прибус (бивши шеф Кабинета Председника САД), чланови Конгреса Крис Смит (Хелсиншки одбор САД), Гас Билиракис (потпредседник Конгресне комисије за верске слободе), Каролин Малони (чланица Конгреса из Њујорка), затим Ендрју Манатос (бивши заменик министра за привреду САД), Патрик Терос (бивши амбасадор САД на Блиском Истоку), итд.

Конференција је имала за циљ да скрене пажњу на страдања хришћана у једном делу света и овај циљ је испуњен. Ипак, у оквиру неколико излагања напоменуто је да је страдање хришћана глобални проблем, те да су конференције и форуми о прогонима хришћана и у другим деловима света итекако неопходни.

Залагањем Епископа источноамеричког г. Иринеја и Српска Православна Црква све више постаје део дијалога о важним питањима заштите верских слобода. Значајни напори су учињени да се чује глас српског народа где год постоји уништавање српског верског и културног наслеђа и покушаји прекрајања историје. Није далеко тренутак када ће и Српска Црква на сличним форумима сведочити о страдањима свог народа и активно се борити за заштиту српског верског и националног идентитета.

Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side