Радивоје Раша Буквић и Свети Мардарије: Молитва је део мог живота

У петак 22.новембра добром вољом Генералног Конзулата Републике Србије у Њујорку била је уприличена визуелно-литерарна изложба поводом 800 година од аутокефалности Српске Православне Цркве. Двојезичну изложбу панела је благословом Његовог Преосвештенства господина Иринеја источноамеричког припремило Одељење за Верску Наставу Епархије источноамеричке СПЦ. 

 

Осим тога, поводом 130 година од рођења Светитеља Мардарија Либертивилског и свеамеричког у просторијама Конзулата је приказан и докуметарно-играни филм Тихи Кутак Христов. Ово филмско остварење описује житије Светог Мардарија, којег је маестрално одглумио Радивоје Буквић. Филмско дело је са благословом Митрополита Амфилохија снимио режисер Радисав Јеврић. 

 

Присутни су имали прилику да упознају специјалног госта глумца Радивоја Буквића. Поштоваоци филмске уметности имају прилику да га гледају у филмовима домаће и иностране продукције. 

 

Господине Буквићу, филм о животу Светог Мардарија, првог епископа америчко-канадске Епархије СПЦ оставио је снажан утисак на све присутне. Очигледно је да сте у потпуности разумели живот овог дивног Светитеља, којег сте једноставно оживели на филмском платну. 

Да ли можете да нам кажете како је дошло до сарадње снимања филма Тихи Кутак Христов?

 

Некако је пало с неба да ме зову да учествујем у овом пројекту. У ствари, организатори су питали једног монаха из манастира Острог, конкретно оца Зосиму, шта мисли о томе што Владика Амфилохије и режисер Радисав Јеврић желе да направе филм. Он је истог момента рекао да Раша Буквић треба да тумачи лик Светог Мардарија. Игром случаја, ја сам пар пута долазио код оца Зосиме у претходних неколико година и он када је видео фотографију владике Мардарија рекао је да има једног глумца који доста подсећа на њега. Позвали су ме и после тога је дошло до сарадње.

 

Како је протекло само снимање филма?

 

Снимање је било на више локација али смо имали јако мало времена за само снимање. Владика Мардарије је канонизован за Светитеља неколико месеци пре снимања филма (2015.година), и ми смо имали само неколико месеци да снимимо целокупан филм. Но, надамо се ускоро снимању и играног филма.

 

У једној сцени овог филма Ви изговарате молитву Господе ја тражим твоју лепоту и како сам разумео она је Ваш лични допринос овом филмском остварењу? Колико молитва игра улогу у Вашем личном животу?

 

Знате, ја сам у покушају да исправим себе колико је могуће. Молитва је саставни део мог живота. Божјом Промишљу се десило да сам 2014.године у манастиру Хиландару на Светој Гори срео једног брата који је у разговору са једним монахом са Каруље чуо ту интимну молитву, коју он изговара свакодневно. Ја сам се ту некако саосетио са комбинацијом тих пет речи Господе, ја тражим твоју лепоту.  Некако сам видео да у тих пет речи стаје сва философија човековог бивствовања. Да се лепо, кратко, јасно и топло обрати Господу.

 


Интервју обавио: ђакон Јован Аничић

Епархија источноамеричка

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009