Епископ Иринеј на Велики Петак у грчком храму Светога Елефтерија, Њујорк

Благообразни Јосиф,
скинувши с дрвета
пречисто Тело Твоје,
обави га чистом плаштаницом,
и мирисима помазавши
положи га у нови гроб.
(Тропар, гл.2)


Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј началствовао је 26.априла 2019.године, на Велики петак, вечерњим богослужењем са изношењем плаштанице у грчкој цркви Светог Елефтерија у њујоршком Менхетну.


Многобројним окупљеним православним грцима и србима, Епископ Иринеј је говорио о тајни добровољног страдања Христовог.

Владика је истакао мисао Светог Максима Исповедника (7.век), који је напоменуо да је Исус Христос, као савршени човек, пришао страдању и срамотној смрти са великим страхом, али и да је тај исти Исус Христос, као савршени Бог ушао у долину смрти целосно, предајући се потпуно Божјој вољи. Чином Своје смрти, дакле, једном за свагда уништена је смрт.


На Велики петак, наставља Епископ Иринеј, Онај Који је својим рукама развио небеса преко земљиног лица, данас добровољно шири своје руке на крсту, бивајући прикован ради нас и ради нашег спасења. Тиме се, напомиње владика Иринеј, довршило дело спасења које је Бог Господу дао да доврши- да смрћу својом порази смрт и њезину силу.


Владика Иринеј је молитвено пожелео да се на овај велики дан у срцима и домовима свих парохијана саборног храма Светог Саве у Њујорку, као и домовима наше добре браће православних грка, усели мир овога дана, али и да кроз нас дође мир и целоме свету- којег нам је Бог дао на старање и бригу.

 

Ђакон Јован Аничић

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009