Поклоничко путовање светињама Америке

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког Г.Г. Иринеја манастир Нова Марча организовао је и реализовао поклоничко путовање светињама Америке и тиме додатно у данима поста духовно оснажио све поклонике овог путовања. Првог дана, у суботу марта 23. 2019. године, у јутарњим часовимa најпре је служен молебан за благословен пут а затим примивши благослов сви поклоници су кренули пут првог одредишта- манастир и семинарија у Џорданвилу. Стигавши у светотројички манастир у Џорданвил, група српских студената је својим гостима пожелела добродошлицу и спровела их кроз целокупни комплекс. Затим је уследило послужење а онда и посебан благослов - сусрет са Епископом Луком, игуманом манастира. Након што су сви пришли на благослов, Епископ Лука и отац Максим су разменили поклоне. Видно радостан поводом сусрета Епископ Лука је упутио поздраве и нашем Епископу Иринеју и заблагодарио свима на посети.

 После посете Џорданвилу, у вечерњим часовима , првог дана, група поклоника је стигла у манастир Светог Нектарија Егинског у Америчкој држави Њујорк. Топла добродошлица и вечера заокружили су први дан путовања. У недељу, марта 24. видно одморни и наспавани у конацима манастира, у рану зору кораци многих верника у порти означили су почетак богослужбеног дана. У 6.30 часова ујутру отпочео је богослужбени круг ове Друге Недеље Великог поста. Преко три стотине верника у храму, богослужење на грчком језику, велики број причасника, монашки хор, мрак који само осветлавају свеће и предивно богослужење срца свих нас на тренутак су одлетела на Свету Гору- по чијем типику је све и текло. Примивши антидор, сви заједно, у литији предвођеној игуманом манастира оцем Јосифом, архимандритом, одведени смо у манастирску трпезу где се у току ручка слушала Реч Божија кроз пролог и светоотачке књиге. 

   Након монашке трпезе и обиласка манастира, кренуло се пут трећег манастира на овом путовању, грчки Покровски манастир у Пенсилванији. Ништа мање, него у претходна два манастира, у овом манастиру су такође сви срдачно примљени. Велико сестринство манастира показало је пример свима како је потребно живети у овом днашњем времену- невремену. Вредне руке сестара потврђују се посебно у редовном богослужбеном поретку и у веома запаженој уредности манастира, Господ их наградио за све! Кратки предах, обилазак храма и предивне порте означио је повратак поклоника у своје свакодневно пристаниште и најдражи им манастир Нову Марчу и своје топле домове. На концу, треба пре свега и изнад свега заблагодарити Господу који је био чувар свих на путовању, затим Епископу Иринеју на благослову и очинској љубави и на крају, ништа мање, свим домаћинима на топлој добродошлици и незаборавном гостопримству. Овим путовањем потврђене су речи великога Његоша који је рекао да колико год се научи читајући, толико и више, се научи путујући. Велики је Бог у светима својима...

фото галерија

(11 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009