image

Саопштење Српских Православних Епископā
Сједињених Америчких Држава

Ми, архијереји Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама, придружујемо се нашим вернима и челницима наше заједницe дуж целе земље, да изразимо нашe чврсто и недвосмислено противљење предложенoj подели Косова и Метохије – нашем духовном, историјском и културном језгру, са којим смо нераздељиво везани.

Изражавамо такође и нашу забринутост за непрестане јавне нападе и кампању клеветања усмерених против епископāи свештенства наше Цркве, од стране оних који се за поделу залажу.

Подсећамо све стране које хоће да утишају глас Цркве, на битне одлуке Потомске Декларације, донете на завршетку недавно одржаног Министарског самита за унапређење верских слобода у Вашингтону, који је између осталог потврдио следеће: „Лица која припадају верским заједницама као и неверници, имају право да слободно учествују у јавним дискурсима њихових дотичних заједница” (26.VII.2018).

Потврђујемо и нашу непоколебљиву подршку Поруци Светог Архијереског Сабора Српске Православне Цркве о Косову и Метохији, једногласно усвојеној 10. маја 2018. године, од стране свих епархијских архијереја наше Свете Цркве, у којој се, поред осталог, јасно каже:

У јавности се и даље сусреће идеја о подели Косова и Метохије између Србије и самопроглашене „косовске државе“. Притом се, свесно или несвесно, пренебрегава чињеница да подела не би била ништа друго до признавање „независне државе Косово“ и поклањање највећег дела територије Покрајине. У светској историји нема примера да неки народ у миру, две деценије после оружаног сукоба, даје своје за своје. Поделом би народ великог дела Косова и Метохије аутоматски био остављен на милост и немилост режиму такозване државе Косово, изложен погрому сличном оном из марта 2004. године или, под притиском и тихим терором, био присиљен на егзодус.
МАКСИМ ЛОНГИН ИРИНЕЈ
Епископ западноамерички Епископ новограчаничко-
средњезападноамерички
Епископ источноамерички

01. септембар 2018.
ЛИБЕРТИВИЛ


Download the statement in:

English (PDF)

Serbian (PDF)

Select language:

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009