Стогодишњица „Дана молитве за Србију“ у Вашингтону

Дана 28. јула 1918. године, влада Вудро Вилсона, председника Сједињених Америчких Држава, издала је проглас којим се тај дан одређује за „Данмолитве за Србију“. Одређено је да се тога дана српска застава вијори код Беле Куће и да се звона цркава широм Америке огласе у част српских жртава у Првом светском рату. Велики број Срба из Америке оставио је своје породице и огњишта у Новом свету желећи да помогне својој браћи у борби за част и слободу у отаџбини, те се придружио српској војсци. Многи од њих се никада нису вратили.

Препознајући њихове жртве и љубав према српском народу, али сећајући се и великих пријатеља нашег народа у Америци, Српска Православна Црква организује прославу стоте годишњице прокламације председника Вилсона, пробој Солунског фронта, те завршетка Првог светског рата.

Под духовним покровитељством Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког Г. Иринеја, Српска Православна Црква – Епархије у Сједињеним Америчким Државама организује у престоном граду Вашингтону вишедневну прославу ових значајних догађаја.

Прослава ће почети у среду, 25. јула отварањем сесије Конгреса САД молитвом, коју ће произнети Његово Преосвештенство Владика Иринеј. У поподневним часовима тога дана биће уприличен пријем у просторијама Конгреса у организацији Српског кокуса у Конгресу САД, Амбасаде Р. Србије у Вашингтону и Одбора Српске Православне Цркве за обележавање стогодишњице Првог светског рата.

За наредни дан, 26. јул, у Националном Прес Клубу, предвиђен је научни скуп о улози Српске Православне Цркве и српског народа у Првом светском рату. Очекује се да ће на скупу и Стејт Департмент бити заступљен на високом нивоу. Покровитељ скупа је Српска Народна Одбрана, чији је први председник и оснивач, Михаило Пупин, одиграо главну улогу у организацији помоћи нашем народу током Првог светског рата. По завршетку рада скупа планиран је пријем за све учеснике.

Током скупа биће премијерно постављена визуелно-литерарна изложба под насловом „Тамо далеко: 1918-2018“ у организацији Art Exchange из Вашингтона и њихових партнера.

У петак, 27. јула, планиран је свечани пријем у Карнеги Институцији у Вашингтону у организацији представништва Републике Српске, а у част Њене Екселенције Г-ђе Жељке Цвијановић, премијерке Републике Српске.

У наставку ће бити одржан културни програм под покровитељством Српског Народног Савеза. Учесници су гудачки квартет Школе за музичке таленте из Ћуприје и Српско певачко друштво „Лира“ из Вашингтона.

На саму стогодишњицу прокламације, у суботу 28. јула, архијерејска Све-православна Света Литургија биће служена у Саборном храму Светог Николаја, Америчке Православне Цркве, а у присуству више архијереја и већег броја свештенства. Поред архијереја Српске Православне Цркве, очекује се присуство архијереја и свештенства из других православних јурисдикција у Америци. По завршетку Свете Литургије, Коло Српских Сестара при Српској Православној Цркви Св. Луке у Вашингтону припремиће послужење за присутне.

У вечерњим часовима тога дана, планиран је свечани банкет у Националном Прес Центру. Уважене званице из пословног света и света политике, заједно са српским родољубима, имаће прилику да прикладно обележе завршетак Великог рата, одају пошту српским жртвама, као и да се са захвалношћу сете пријатеља нашег народа из Америке у том, за Србију, тешком периоду.

Последњег дана прославе, у недељу 29. јула, биће служена Света Архијерејска Литургија у Српској Православној Цркви Св. Луке у Вашингтону. У наставку Литургије следи породични пикник на црквеном имању.

Позивамо сву браћу и сестре, родољубиве Србе, да нам се придруже у прослави овог за наш народзначајног јубилеја. Обележимо заједно успомену на наше велике претке и одајмо им дужну почаст. По речима Владике Иринеја: „Сви путеви воде у Вашингтон на прославу дана када се српска застава вијорила код Беле Куће!“

​​​​​​протонамесник др Василије Вранић

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009