Света архијерејска Литургија у Бостону

У недељу, 01. јула 2018. године, у Бостону је свечано отворен и са радом почео 44. Црквенонародни Сабор (Clergy-Laity Congress) Архиепископије америчке (Васељенске Патријаршије). Црквенонародни Сабори одржавају се сваке две године широм Америке и трају једну недељу. Први Сабор почео је са радом 13. септембра 1921. године и извршио је правну инкорпорацију Архиепископије у Америци.

Са жељом да братском грчком роду изрази подршку на почетку овог битног догађаја, Његово Преосвештенство, Епископ источноамерички Господин Иринеј учинио је канонску посету Саборном храму Светог Саве у Бостону, где је служио Свету архијерејску Литургију. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј-ставрофор Александар Влајковић, парох бостонски, бугарски свештеник протојереј-ставрофор Румен Пеловски и протођакон Милош Ждралић. За певницом је појао парохијски хор.

После читања свештеног Јеванђеља, Владика Иринеј је у надахнутој омилији тумачио врло необичну причу о гадаринским бесомучницима, која је познатија због описа утапања свиња. Ово је зачало веома битно, истакао је Владика, али не због ”приче о свињама”, већ због сиротих бесомучних људи који су били дотле унакажени демонском поседнутошћу да су живели у гробовима, дакле – ван града, ван људске насеобине, ван друштва, цивилизације и заједнице.

Врло је илустративно то да демони у бесомучницима препознају Христа, а Израиљ га не препознаје. И чим су га препознали, знају да ће бити изгнани и траже да иду у свиње, јер су свиње тобоже нечисте. Зар није све створено добро и чисто, упитао је Владика и навео да свиње нису поднеле демоне, те су се пре удавиле, него да постоје тако бедним постојањем. То много говори о њиховој чистоти.

Ова прича, како каже Владика Николај, испит је за све нас. Да ли је људима жалије свиња или су радосни због исцељења бесомучника? Када гледамо вести данас, примећујемо да људи показују већу жалост када виде да животиње пате, него кад виде, на пример – пуцњаву у школи. Ми следимо Христа, подвукао је Епископ, те зато немамо дилему и радујемо се избављењу бесомучника.

А шта је са другим Гадаринцима, онима који су дошли из града, упитао је Владика? Они Христу кажу да оде, да се удаљи. Одакле такав страх у тим људима? Зашто се не радују, већ Господа од себе терају? Управо јер се боје да ће и сами бити исцељени, да ће Господ узети њихове грехе. Они су, као и сви ми, грехом везани и са грехом повезани, те са гресима одлази и део њих, део са којим су срасли, а то их плаши.

Господ на крају одлази од њих, истакао је Епископ, баш као што је отишао и из историје. Он никога не сили, никога не приморава, већ ослобађа.

Светој Чаши приступили су многи, а после отпуста и  раздељивања нафоре приређена је редовна зајединчка трпеза за верни народ, свештенике и Епископа. Владика Иринеј је после ручка дуго остао у разговору са младим парохијанима, одговарајући на њихова питања.

У поподневним часовима, пред отварање Сабора, Епископ је у пратњи проте Александра, ђакона Милоша и епископског секретара, господина Милована Јовановића, посетио прелепу и чувену Цркву Свете Тројице (The Trinity Church) у Бостону, која је грађена од 1872. до 1877. године по плану архитекте Хенрија Ричардсона (Henry Hobson Richardson). Архитектонски стил по коме је црква позната добио је име Ричарсонова Романика, а одликују га мноштво боја, цреп, грубо тесани камен и пренаглашени торњеви.

Непосредно пред свечаност отварања Сабора, Владика Иринеј је имао кратак сусрет са Његовим Високопреосвештенством, Архиепископом америчким Господином Димитријем, преносећи му у име пуноће Епархије источноамеричке СПЦ дубоке и искрене поздраве и добре жеље спрам саборског рада. Архиепископ се Владики Иринеју посебно захвалио на његовој подршци и присуству.

После овог сусрета, Епископ Иринеј посетио је многобројне произвођаче црквених предмета и уметнина, мајсторе сликарства, мозаика, појања, као и многобројна друштва за рад са младима, организацију поклоничких путовања и промоцију хришћанске културе, пружајући свима подршку и преносећи жеље за успех у раду током Сабора.

Веома запажен и врло топло примљен наступ на овогодишњој изложби имала је уметничка радиoница ”РИЗА”, која већ читаву деценију са огромним знањем, преданим радом и осећајем за лепо одева свештенослужитеље сјајним богослужбеним одеждама и украшава цркве веома вредним прекривачима и барјацима. ”РИЗУ” је 2008. године у Сиднеју благословом Епископа Иринеја, основао протојереј-ставрофор Раде Радан. Владика Иринеј био је својим присуством на штанду ”РИЗЕ” огромна подршка, ништа мања него у протеклих десет година, на чему су му сарадници топло заблагодарили, приредивши у његову част и част заједничког рада, вечеру у једном од ресторана у Бостону.

 

Photo Galery

(39 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009