Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког Г.Г. Иринеја, а на позив протојереја-ставрофора, оца Драгана Зарића, архијерејског намесника Сенпетерсбушког и старешине цркве Светог Ђорђа у Клирвотеру (Флорида), референт за Црквену Просвету Епархије источноамеричке, ђакон Јован Аничић, боравио је у овом намесништву у периоду од 18. до 26. новембра 2017.године.

Циљ посете се састојао у томе да се у сусрету са свештенством наше Епархије и кроз разговор са нашим народом детаљније упознам са тренутним просветним планом и програмом и могућим допунама на образовном план. Првог дана боравка посетио сам црквеношколску општину Светог Симеона Мироточивог у Шарлоту. Срдачно ме је дочекао свештеник Немања Тешић са својом породицом. Отац Немања је у јасним цртама описао тренутне капацитете његове парохије, њихов план и програм веронауке и српског језика.

Већ следећег дана сам стигао у Клирвотер. Мноштво народа се окупило на имању цркве Светог Ђорђа у Клирвотеру, која је у тај викенд организовала чувени српски фестивал. Оваква културна дешавања су одлична прилика и за промовисање духовних вредности српског народа свим грађанима Сједињених Америчких Држава.

На позив свештеника Љубише Брњоша, пароха цркве Свете Параскеве у Орланду, на Светог Нектарија егинског (22.новембра), у овом светом месту служена је божаствена литургија. Светом Литургијом началствовао је свештеник Драган Зарић, парох клирвотерски. Саслуживали су му свештеник Саша Ђурђевић, парох нортпортски, свештеник Љубиша Брњош, парох орландски и ђакон Јован Аничић. По Светој Литургији је одржан састанак на којем је, између осталих ствари, дискутовано и о долазећем зимском кампу који ће се управо одржати у Орланду.

У петак 24.новембра, посетио сам црквено-школску општину Светог Симеона Мироточивог у Мајамију. После обиласка светог храма који је у изградњи, у парохијском дому проте Милана и протинице Саве Крстић смо разговарали и о часовима српског језика, које са успехом води учитељица Зорица Вучетић.

У суботу 25.новембра, боравио сам у цркви Светог Саве у Њу Порту. Дочекао ме је свештеник Саша Ђурђевић, који је током састанка са родитељима и учитељицама недељне црквене школе, истакао потребу доброг програма за часове веронауке.

У недељу 26.новембра, ђакон Јован Аничић је саслуживао проти Драгану Зарићу у цркви Светог Ђорђа у Клирвотеру. По Литургији, прота Драган је отворио радни састанак са наставним особљем ове одлично организоване црквеношколске установе. Током сусрета су се, у хришћанском духу, разменила мишљења и идеје о побољшању квалитета у образовном раду са децом. Истог дана, увече, уз пратњу проте Драгана Зарића, посетили смо цркву Светог Саве у Сентпетерсбургу. Љубазно нас је дочекао свештеник Драган Жарић, уприличивши састанак у цркви. Учитељице ове црквене школе су изразиле добру жељу да се у сарадњи са канцеларијом за Црквену Просвету направи одговарајући наставни план и програм.

Током свих ових, за мене, корисних састанака могла су се чути разна искуства парохијског свештенства како на пољу веронауке тако и на очувању српског језика. Чињеница је да смо у раду са омладином која стасава на тлу Северне Америке окружени реалним изазовима. Запажена је једна надасве лепа пракса да су попадије активни и веома креативни сарадници у црквеним и недељним школама. Њихов основни квалитет, баш као што је то случај са свим учитељима и учитељицама, је што деци знање о православној вери и о српском писму преносе са пуно пажње и љубави.

Просто задивљује енергија свих осталих учитеља и учитељица, махом мирјана, у свим парохијским школама. Њихов волонтерски статус можда у потпуности не може да открије са којом енергијом и довитљивошћу припремају часове из веронауке и српског језика. Њихова жеља да чине добро је утемељена на концепту Светог Апостола Павла који каже ''добро чинити да нам не досади'' ( Гал.6,9) и да све што чинимо да чинимо у име Христово.

Чини ми се да смо једнодушни били у мисли да је српску децу и сву нашу омладину битно што активније укључити у наше свакодневне црквене токове. Они су наша садашњост и на све њих је потребно усредсредити нашу потпуну пажњу.

Остајем благодаран Његовом Преосвештенству Епископу источноамеричком Г.Г. Иринеју што је благословио обилазак овог намесништва. Такође, благодарим крстоносном проти Драгану Зарићу што је својом добром вољом учинио да овај боравак буде пријатан и леп. И свом часном свештенству и благочестивом народу најтоплије благодарим на одвојеном времену и указаном поверењу.

Ђакон др Јован Аничић

Photo Gallery

(9 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side