Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

28 октобар 2017 године Господње. Дан када је мисионарска парохија Рођења Пресвете Богородице дочекала свог Епископа најпре у Литургијском сабрању, а потом и у трпези љубави.

Љубазношћу и благословом надлежног Архијереја и срдачним гостопримством старешине Саборног храма Светих Константина и Јелене- протојереја-ставрофора Николаоса Бакалиса великог пријатеља српскога народа у Вирџинији, Света Архијерејска Литургија је одслужена у поменутом храму. Скупили су се парохијани из разних делова Вирџиније – из Ричмонда, Шарлотсвила, Њу Порт Њуза, Вирџиније Бич… да са својим Епископом принесе Господу Богу нашему бескрвну Жртву и да саборно поју ” Твоје од Твојих (дарова) – Теби приносимо због свега и за све”.

Преосвећени Владика се после прочитаног Јеванђеља обратио народу говорећи о Светој Петки која је велики благослов за српски род, али и за васцело свецело човечанство. Такође, Преосвећени Владика је истакао значај Литургијског сабрања као обрасца за свако друго сабрање, наручито нагласивши да смо у дому Господњем сви једнаки без обзира из ког краја смо дошли и којим језиком говоримо. У храму Божијем смо у јединству са Господом као удови једног Тела Христовог. Убрзо смо значај ових речи чули у речима – ”Љубимо једни друге да бисмо једнодушно исповедали”. Владика се захвалио и нашим домаћинима рекавши да српски народ има два пријатеља – први је Господ Бог наш на небу, а други грчки народ на земљи. Изразивши захвалност и радост због сусрета са својм паством - пожелео је својој пастви да остане у добру и са Господом нашим све до следећег сусрета и сабрања, али и  оног  ПОНОВНОГ СВЕРАДОСНОГ СУСРЕТА У ЦАРСТВУ НЕБЕСКОМ.

По завршетку Свете Литургије упутили смо се на свечану трпезу коју је са великом љубављу припремило КСС. Током ручка уживали смо у песми коју су нам редом приређивали : некадашња оперска дива и првакиња Београдске Опере гђа Пајевић, ђакон Јован Аничић, др Жељко Стјепановић, свештеник Милиша Петронијевић… да би сви на крају заједно запевали. Потом се Преосвећени Владика поново обратио народу и очински упутио корисне савете за унапређење парохијског живота, али и речи које сваки отац упућује својој деци која крећу на важан пут – да ће увек бити ту за своју децу, како молитвено тако и практично.

Напослетку заједно са парохијанима обишли смо имање парохије где су представници Црквеног одбора упознали Епископа са плановима о изградњи куће за будућег свештеника као и храма посвећеног Рођењу Пресвете Богородице.

Нама остаје да заблагодаримо Богу, Пресветој Богородици и Преосвећеном Владици на посети која је свакако свима присутнима дала пострек да раде даље и још више знајући да је њихова Црква увек уз њих, и да са радошћу ишчекујемо следећи сусрет и сабрање у Господу нашем Исусу Христу – коме нека је хвала и слава у векове векова. Амин.

Протојереј Немања Тешић, администратор мисионарске парохије у Вирџинији

On 28 October 2017 the Missionary Parish of Nativity of the Most Holy Theotokos welcomed its Bishop, who celebrated the Divine Liturgy and participated in an agape feast.

With the blessing of a competent Diocesan Bishop and cordial hospitality of the principal of the Cathedral church of Sts. Constantine and Helen – Protopresbyter-Stavrophor Nicolaos Bakalis, a great friend of the Serbian people in Virginia, the Holy Hierarchal Liturgy was officiated in that church. Parishioners from various parts of Virginia – Richmond, Charlottesville, Newport News, Virginia Beach… participated in the prayer with their Bishop.

After the Gospel reading His Grace Bishop addressed the congregation exposing the saintly life of the Ven. Mother Parascevi-Petka, who was a great blessing for the Serbian people and for the whole humankind as well.

Following the Liturgy a lunch was prepared by the Circle of Serbian Sisters.

Source: Eastern American Diocese (translated by Information Service of the SOC)

Photo Gallery

(9 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side