Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

У понедељак, 6. новембра, када Света Црква слави Св. Мученика Арету, парохију Светог Великомученика и Победоносца Георгија у Елизабету Епархије источноамеричке посетила је чудотворна мироточива Хавајска Иверска икона Пресвете Богородице.

Уз милозвучје звона овог светог храма и кад тамјана, протојереј Зоран Радовић, надлежни парох Цркве Светог Георгија у Елизабету је, појући тропар Богородице Дјево, унео чудотворну мироточиву икону у свети храм.

Верујући народ притекао је са свих страна да би се поклонио Богомајци, оној која је, по речима Светог Николаја Кавасиле, својом послушношћу и смиреношћу рекла “да” Богу и понудила целу себе служби Божјој. Окупљени око ове мироточиве иконе молили су духовне плодове, достојне спасења душа наших.

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј началствовао је Акатистом уз саслужење протојереја Стефана Казнице, старешине Саборног храма Светих Апостола Петра и Павла у Пасеику, Њу Џерзи (Руска Православна Црква), протојереја-ставрофора Џона Прибиша, старешине Храма Светог Николаја у Елизабету (Карпаторуска епархија Васељенске Патријаршије) и протојереја Зорана Радовића, пароха Храма Светог Георгија у Елизабету. Акатисту су присуствовали и ђакон Јован Аничић, ђакон Натанијел Сорочка и ђакон Димитрије Креницки (Руска Загранична Црква).

Док смо сви стајали окупљени око иконе Пресвете Мајке Божје, чуле су се усрдне речи овог дивног акатиста на српском и енглеском језику. Молитва је текла мирно, свештенослужитељи су се смењивали у читању, сишло је небо на земљу, а певница је одговарала једним гласом: “Радуј се, Блага Вратарко, која вернима двери рајске отвараш!”

Епископ Иринеј упознао је верне са историјатом настанка Иверске иконе, проблемом иконоборства и безумног прогона теологије иконе у раној Цркви, а говорио је и о смислу икона у литургијском животу Свете Цркве Христове. “Сви ми данас окупљени на овој угодној молитви једно смо”, поучио је Владика Иринеј верни народ, додавши да “смо једно, сједињени у нашој вери у једног и истог Господа Исуса Христа.  Тог истог Господа исповедамо и ми овде који смо и Срби, и Грци, и Американци, и Руси, јер смо сви у Христово Име крштени и у Његове духовне висине треба да растемо”.

По беседи, народ је прилазио икони и са најдубљом побожношћу је целивао, а затим из свете деснице Епископа Иринеја био помазан светим миром које тече из ове чудотворне иконе.

Док је народ прилазио Хавајској Пресветој Богородици, појале су се химне састављене у част Пресвете Богородице, и то на разним језицима

Када смо се сви поклонили чудотворној икони, ипођакон Нектарије Јангсон, чувар чудотворне мироточиве Хавајске иконе Пресвете Богородице, однео је икону даље, упутивши се тамо где она жели да јој се верни народ поклони.

Нека би Пресвета Богородица, која је по речима Светог Григорија Паламе за нас одмах после Свете Тројице и граница између створеног и нествореног, погледала на све нас који јој смирено и са сузама приносимо мољења пред пречистим ликом Њеним и избавила нас од свих напасти и невоља у овом животу да бисмо спасени Њоме клицали: Алилуја!

Ђакон Јован Аничић

Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side