ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ОСВЕШТАО ХРАМ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У ХАМБУРГУ

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је служио 23. јуна 2024. године, на празник Силаска Светог Духа на апостоле – Духове, свету Литургију у храму Светог архангела Михаила у Хамбургу. Том приликом патријарх Порфирије је обавио чин великог освећења тог светог храма.

Саслуживали су: високопреосвећена господа митрополити немачки Григорије и далматински Никодим; преосвећена господа епископи вашингтонско-њујоршки и источноамерички Иринеј, пакрачки и славонски Јован, бихаћко-петровачки Сергије и хумски Јован; уз молитвеном учешће многобројног верног народа. У току свете Литургије протојереј Синиша Вујасиновић је одликован правом ношења напрсног крста.

– Дужност нам је да будемо сведоци имена Христовог где год да смо, а нарочито онда када смо у расејању – поручио је патријарх Порфирије и нагласио: Овде, у расејању, неопходно је не само да стичемо материјална блага, него да бисмо живећи Христом у потпуности могли да се интегришемо у простор у којем живимо и истовремено без комплекса и страха могли да се отварамо према онима са којима долазимо у контакт и комуникацију, тако да наша вера и љубав буду мост којим ми обогаћујемо оне због којих нас је Бог довео да будемо овде, али исто тако, изнутра и суштински, бивамо и њима обогаћени.

– Када смо у Христу сабрани, као што је то данас случај, увек је наша душа радосна, мирна и испуњена радошћу. Нема страха, нема осећања самоће, нема изгубљености. Сви то знамо, сви ми које је Бог погледао и свако кога се благодат Духа Светога дотакла то зна. Важно је да и ви, браћо и сестре, који живите у Немачкој далеко од свог родног краја, не само то да знате, него да се у дому Божјем сабирате, јер засигурно све оно што наиђе као искушење, као тешкоћа, са лакоћом ће бити не само изнето и поднето, него ће се са лакоћом и превазићи. Када је корен наш заједно са кореном Христовим, када је у Цркви Његовој, тада ћемо бити у дому своме и где год да смо своји на своме – поручио је патријарх Порфирије, чију беседу у целости можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка


Photo Gallery

(5 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009