ВЕЧЕРЊА СЛУЖБА С ПЕТОХЉЕБНИЦОМ У НАВЕЧЕРЈЕ ПРАЗНИКА

У навечерје празника Светог Василија Острошког Чудотворца у Горњем Острогу служена је Вечерња служба са петохљебицом.

 

Служио је Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г. Иринеј, уз молитвено учешће Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Г. Јоаникија и преосвећене господе епископа: бихаћко-петровачког Сергија и буеносајреског и јужно-централноамеричког Кирила, бројног свештенства и свештерномонаштва.

 

Упркос јакој киши и невремену, непрекидна колона поклоника молитвено је учествовала у богослужењу чекајући ред на поклоњење Светом Василију Острошком.

 

Вјерници су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Острошком Чудотворцу, а на хиљаде из региона дошло их је пјешачећи и по неколико стотина километара.

 

Сабранима је на крају богослужења празник честитао Високопреосвећни Митрополит Јоаникије и пожелио да Свети Василије награди њихов труд.

 

– Заиста сам дубоко дирнут када сам видио љубав ове дјеце и омладине који по овој киши, хладноћи и великом невремену иду и хитају Светом Василију Острошком као што су то и научили сваке године. Не памтим да је било некада баш овако невријеме, али и то је дар од Бога. Међутим, тек се ту показује права истинска вјера и љубав, када било каква непогода није могла да спријечи ову дјецу и омладину, а има доста и одраслих, хвала Богу, да приступе данас Светом Василију. Видимо какав је карактер нашег народа. Тешко да је неко могао ову дјецу у школама научити да подносе такву жртву, ово је нешто што су наслиједили и од својих давних и ближих предака. Наш народ је вјеран, али је вјеран највећим вриједностима и својим светињама – рекао је Митрополит Јоаникије.

 

Подсјетио је да Свети Василије Острошки чудотвори вјековима.

 

– И Бог је то тако устројио и показао своју милост и старање о српском роду, па је послије спаљивања моштију Светог Саве, послао Светог Василија Острошког да буде други Свети Сава и да се преко његових моштију изливају чудеса у манастиру Острогу као што су се раније вјековима изливала чудеса и исцјељења и благослов и укрепљење духовно преко моштију Светог Саве у Милешеви – бесједио је Високопреосвећени Митрополит.

 

Колико је Свети Василије Острошки примио тешкоћа, и суза, и уздаха, и надања, и молитава од свога народа, рекао је Митрополит Јоаникије, да понекад изгледа да смо га исувише оптеретили и својим болестима, и својим мукама, па му притичемо када нам је год тешко.

 

– Зато и благодаримо Богу који нам је дао таквога светитеља, утјешитеља и чудотворца. Колико се овдје људи утјешило, колико је овдје код Светог Василија, од његових светих моштију, болесника овдје исцијељено. Врло често се догађа, не баш у сваком случају, али многи од оних које су љекари били отписали, дигли руке од даљег лијечења, дође тај човјек или жена, болесник код Светог Василија, па се исцијели. Јер он притиче свима који се њему обраћају на разне начине, а није мање чудо када дође човјек потпуно равнодушан према вјери или без икакве вјере и има нешто против вјере и против Цркве, па се потпуно обрати Богу код моштију Светог Василија и постане добар хришћанин, кајући се за своје претходне гријехе и гледајући да у своме животу касније што више угоди Богу да би тиме показао да се поправио и да је нашао прави пут спасења – нагласио је Митрополит Јоаникије и изразио наду да ће због труда сви који су дошли из разних крајева на поклоњење Светом Василију Острошком бити награђени од Бода и Светог Василија.

 

Извор: manastirostrog.com


Photo Gallery

(9 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009