СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ НА ВРАЧАРУ
Поводом храмовне славе, Његовa Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 10. маја 2023. године, на празник Спаљивања моштију Светог Саве, светом архијерејском Литургијом у храму Светог Саве на Врачару.

 

Саслуживали су преосвећена господа епископи канадски Митрофан, источноамерички Иринеј, умировљени канадски Георгије, ремезијански Стефан, марчански Сава, хвостански Алексеј, јегарски Нектарије, липљански Доситеј и топлички Петар са многобројним свештенством и свештеномонаштвом из више епархија Српске Православне Цркве. После читања јеванђељског зачала беседио је Епископ марчански Сава:

 

– Једино ако познамо Христа Исуса као истинског спаситеља, као јединог пастира и надгледатеља и епископа душа наших можемо упознати и Оног који Га шаље. Због тога оци кажу да нико не може да се обрати Богу Оцу осим кроз Христа Господа и нико не може да позна Бога Оца осим кроз Христа Господа. Ту истину коју нам говори Христос, а преноси апостол и еванђелист Јован Богослов, проповеда Црква већ две хиљаде година. Проповедајући Христа као јединог који нас може увести у Царство Небеско. Само ако кроз та врата прођемо са Њим бићемо спасени и наследићемо живот вечни у заједници са Богом. Ту истину предочио је и Свети отац наш Сава, кога данас прослављамо. Он је ту истину сведочио проповедајући Јеванђеље Христово. Ширећи Јеванђеље Христово у нашем народу обликовао је душу сваког нашег човека, али обликовао је и нашу заједничку душу.

 

На крају свете Литургије, патријарх Порфирије је осветио славске дарове поводом празника Спаљивање моштију Светог Саве, славе заветног храма Светог Саве на Врачару.

 

Извор: spc.rs


Photo Gallery

(12 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009