СВЕТО ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У ТРЕБИЊУ

“Читава Херцеговина је храм Божији, простор и место којем је у сваком детаљу ове земље  филигрански уобличена и уцртана мисао Божија и све заједно слави име Његово а то јесте смисао, повод и циљ постојања света и у свету нас људи”, истакао је Патријарх Порфирије након свете архијерејске Литургије у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу у среду 11. маја

 

Другог дана посете Епархији захумско-херцеговачкој у среду 11. маја на празник Светих апостола  Јасона и Сосипатра  Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу.

 

Његовој Светости саслуживали су Његово Високопреосвештенсто Митрополит црногорско-приморски Јоанкије, Преосвећена господа епископи: жички Јустин, милешевски Атанасије, диселдорфски и немачки Григорије, крушевачки Давид, источноамерички Иринеј, тимочки Иларион,  захумско-херцеговачки Димитрије, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Мeтодије и ремезијански Стефан, свештенствo и свешеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве, уз молитвено присуство многобројног верног народа међу којима и велики број најмлађих свеотосаваца који су испунили храм у Требињу.

 

“Ми знамо браћо и сестре, како нас учи Свето Писмо да смо створени по слици и прилици Божијој, а шта то значи. То значи да свим имамо дарове Божије, то су потенцијали, могућности,  синоним снаге које смо добили од Бога да можемо да растемо, да се усавршавамо до мере да будемо подобни Богу”, навео је Патријарх Порфирије у свом обраћању након свете архијерејске Литургије.

 

“И дар, као што сама реч каже, не може се купити. Не може се Бог преварити, дар се не може отети. Добили смо га бесплатно од Бога  и само је важно и то је потребно да сви дарови које имамо буду утемељни на дару вере.”

 

“Има ли ишта што је од овога света а да може да задовољи дубинску потребу за пуноћом, за радошћу која нема краја. Може ли то задовољити било шта што је од овога света. Историја људске културе а и ми свако од нас, знамо да ма шта постигли, ма шта јесмо увек остаје дубински немир јер савршенство, пуноћа, глад која постоји у нама и која осмишљава сваку другу храну, сваку другу лепоту јесте живи Господ наш Христос, зато Он подсећа оно што ми у дубини свога бића знамо јесмо иконе Божије”.

 

На крају светог евхаристијског сабрања Патријарх Порфирије је провео време у разговору са најмлађим светосавцима испред Саборног храма у Требињу, благословивши их.

 

Извор: https://mitropolija.com


Photo Gallery

(17 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009