ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У НОРТ ПОРТУ

Радост и благослов Великог Освећења излила се и спустила на Цркву Светог Саве у Норт Порту на флориди.

 

Његово Преосвештенство Епископ Источноамерички Г. Иринеј предстојао је светим сабрањем уз саслуживање брата и саслужитеља Његовог Преосвештенства Епископа Новограчаничког и средњезападноамеричког Г. Лонгина (Крчо).

 

Богу хвала, на овај велики празник, а за Флориду не баш уобичајени, већ прохладан и не толико сунчан дан, сабрало се мноштво свештенства и верног народа, како са Флориде тако и из свих крајева Америке и Канаде.

 

Међу свештенством, најстарији је био протојереј-ставрофор Јован Тодоровић. Прота Јован је у својој богатој свештеничкој служби од Калифорније па преко Гери, Индијана, доста дуго служио и на Флориди у Клирвотеру, а тако био везан и за парохију Светог Саве у Норт Порту, где је доста помагао, и повремено служио.

 

Највећи дан у историји ове парохије увеличали су својим салуживањем свештеници: Милан Крстић, протојереј-ставрофор, намесник за Флориду, прота Ђокан Мајсторовић из Њу Џерзија, прота Милорад Орлић из Филаделфије, прота Борис Чоловић из Гринзбора, Северна Каролина, прота Љубиша Брњош из Орланда, прота Миладин Благојевић из Атланте, свештеник Станислав Крављача из Џексонвила, свештеник Влада Терзић из Демојима, Ајова, протонамесник Драган Жарић, који је неколико година био парох цркве Св. Саве у Норт Порту а сада парох у суседном Сент Питерсбургу, протонамесник Милош Ждралић из Клирвотера, као и протођакон др Јован Аничић, референт Канцеларије за Веронауку Епархије источноамеричке и ђакони Бојан Глигоревић и Милан Дамњановић. Међу присутнима су били и протојереј- ставрофор Воја Павловић и протојереј ставрофор Душан Гњатић из Епархије Канадске СПЦ.

 

Литургијске химне је појао хор цркве Св. Саве у Норт Порту "Хероина Милунка Савић". Апостол су читали Максим Дамњановић и Анастасија Ђурђевић. У олтару су прислуживали Џон Буфалини из Вашингтона, Василије и Арсеније Терзић из Демојина, Гаврило, Јован и Сергије Жарић из Сент Питерсбурга, Јован Ђурић и Милош Никодијевић из Норт Порта.

 

Кумови Великог Освећења цркве Светог Саве у Норт Порту били су Радмила Мила Ђурић и Анастасија Ђурђевић.

 

Овај велики дан за нашу парохију увеличали су и Џил Луке, бивша градоначелница Норт Порта, сада једна од чланова градске управе, која је својим присуством потврдила изванредне и пријатељске односе наше црквене заједнице са челницима града Норт Порта. Гђа Џил Луке дошла је у пратњи заменице градоначелнице Норт Порта Барбаре Лангдон и члана градске управе Деби Мекдауел.

 

У обраћању, Џил се осврнула на ток градње цркве тј. процес њеног улепшавања. Приметивши како је све ишло доста брзо и успешно, од радова на улепшавњу прилаза цркви па до материјала који је пристизао контејнерима из Србије и улепшавао цркву. Додавши да је присуствовала и малом освећењу цркве 4. јануара 2020. године, закључила је да је лепота цркве плод љубави заједнице која егзистира у цркви Светог Саве у Норт Порту.

 

Чланови српске амбасаде у Вашингтону су послали срдачне поздраве и добре жеље за освећење цркве, будући да су били спречени да доћу. Велику радост смо имали да су са нама били г. Обрад Кесић, шеф канцеларије Републике Српске у Вашингтону, у пратњи сараднице госпође Дрине Властелић Рајић. Господин Кесић је пренео поздраве председника Републике Српске гђе Жељке Цвијановић, и г. Радована Вишковића, премијера Републике Српске. Заиста је била особита част да је Република Српска имала своје представнике на историјском освећењу наше светосавске цркве у Норт Порту.

 

Епископ Лонгин је у богонадахнутој и снажној поруци рекао да треба чувати српско име, неговати српски идентитет и чувати веру за коју су многи наши преци животе положили, а да нису продали веру за вечеру.

 

Коначно, домаћин овог светог сабрања Епископ Иринеј, рекао је да је радост бити на овако великом сабрању. Епископ Иринеј је подвукао да је црква Светог Саве у Норт Порту можда и једна од најлепших цркава у Америци. Епископ Иринеј је за ову прилику приредио посебан молитвослов за Велико Освећење нашег храма и током освећења цркве упућивао је верни народ у смисао и значај молитава које се читају током Великог Освећења цркве. На овај велики дан Епископ Иринеј је одликовао свештеника Драгана Жарића звањем протонамасника, за велики допринос приликом изградње цркве, а пароха цркве Светог Саве у Норт Порту свештеника Александра Ђурђевића звањем протојереја, за велики допринос при завршетку цркве и њеном унутрашњем улепшавању.

 

Епископ Иринеј је доделио и архијерејске грамате, Жарку и Милки Лазић, првом председнику Црквено Школске Општине у Норт Порту, док је Милка Лазић била председница КСС Св. Петка. Архијерејску грамату је добила и Милица Живковић, једна од три жива члана који су основали ЦО у Норт Порту. У кући Милице Живковић се служила и прва Св. Литургија. Светотомир Света Стојковић и супруга Радмила Стојковић су такође добили архујерејску грамату. Света је један од оснивача ЦО и 9 пута је походио Свету земљу и Синај, тако да је и то велики благослов за нашу парохију. Дугогодишњи појац и други председник ЦШО у Норт Порту Љубиша Драгин добио је Архијерејску Грамату. Отац Драган Жарић и попадија Изворинка добили су Архијерејску Грамату за уложен труд и добринос при подизању храма Св. Саве у Норт Порту.

 

Специјални гост Великог Освећења цркве Св. Саве у Норт Порту био је уважени професор Љубиша Фолић. Професор Фолић нам је учинио велику част својим доласком, јер је он донирао пројекат за подизање цркве Светог Саве у Норт Порту. Светосавска црква у Норт Порту је грађена по узору на цркву у Обилићу на Косову и Метохији и по узору на цркву у Љубињу. Црква у Обилићу је паљена и горела је 2004. године, кад се догодио погром становништва, и када је запаљено на десетине храмова и манастира на Косову и Метохији.

           

У пригодном програму наступио је и чувени гуслар Ђорђије Копривица, преневши дух гусала, и подсетивши нас на славне и страдалне дане из наше историје, награђен громогласним аплаузом.Хор и фолклор ’’Хероина Милунка Савић’’ из Норт Порта је својим играма оставио без даха све присутне госте. Посебно је хор под руководством младе Анастасије Ђурђевић изазвао обиље емоција, јер су деца на феноменалан начин отпевала косовске песме и песме Светог Владике НиколајаВелимировића. За свој наступ су награђени дуготрајним аплаузом а посебно су похваљени од присутних Епископа Иринеја и Лонгина.

           

У наслову стоји да је црква Светог Саве у Норт Порту црква помирења. И она то заиста јесте. Цркву Светог Саве у Норт Порту су градили и тзв ’’расколници и федералци’’, градили су је Срби из САД и Канада. Зато она данас има своје посебно место у срцима верних широм Америке и Канаде, а у миру вере и православља окупља све људе добре воље, народ православни, но и друге који у цркву долазе очарани њеном лепотом.


ИСТОРИЈАТ ЦРКВЕ - УКРАТКО:

На крају, подсетимо се оних који су покренули ЦШО Светог Саве у Норт Порту: Милица Живковић, Милан и Ирис Шашић, Светомир Стојковић, Жарко Лазић, др Светозар Теодоровић, Петар и Никола Перојичић, Станко Вракела, Симо Гламочлија и Милан Мајк Брновић.

 

Први свештеник који је служио прву Свету Литургију био је протојереј-ставрофор Живан Стефановић, који је опслуживао парохију око годину дана. Проту Живана је наследио прота Живан Жива Гвозденовић, који је служио доста дуго и за чије време се црква стабилизовала, изграђена је црквена сала у којој је постојала капела у којој се служила света литургија све до 4. јануара 2020. када је извршено мало освећење цркве.

 

За пуне 33 године у цркви Светог Саве у Норт Порту служило је неколико свештеника. Више од 4 године свештеник је био о. Драган Жарић, за чије време се црква изградила. Свештеник Марк Роу је служио око 5 година а о. Стивен из Америчке Православне Цркве из Вениса, Флорида, служио је око 8 месеци.

 

У априлу 2017. Преосвештени Епископ Иринеј источноамерички поставља за пароха у Норт Порту свештеника Александра Сашу Ђурђевић, који започиње обнову и подизање литургијске заједнице. Данас када је црква освећења, имамо једну од лајлепших цркава у Америци и стабилну литургијску заједницу.

 

Нарочите честитке и поздраве добили смо од амбасаде републике Србије из Вашингтона, од Епископа западноамеричког г. Максима и Епископа грузијског г. Саве, као и владике Методија, Епископа будимљанско-никшићког СПЦ, који су због обавеза били спречени да присуствују Великом Освећењу.

 

На прелазу из 33 године постојања у 34. годину постојања радујемо се да ћемо следеће 2023. године прославити леп јубилеј 35- година од постојања и оснивања ЦШО у Норт Порту на Флориди.


Photo Gallery

(23 images)Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009