ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ БОГОСЛУЖИО У МАНАСТИРУ ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

У суботу 4. децембра на дан молитвеног прослављања празника Ваведења Пресвете Богородице Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије началствовао је Светим Евхаристијским сабрањем у манастиру Ваведења Пресвете Богородице на Топчидеру.

Патријарху Порфирију саслуживали су  Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Господин Иринеј и свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

 

После прочитаног јеванђелског зачала Патријарх Порфирије је у својој архипастирској беседи говорио о празнику Ваведење Пресвете Богородице, о животу Богородице и како су је из Назарета довели у Јерусалим том приликом је истакао да је Богородица била сва у знаку послушања, да је читавим својим бићем била опредељења за божански поредак.

 

Патријарх Порфирије је нагласио да: „Божански поредак није ништа друго него чињеница да је Бог створио свет, прво је створио човека по својој слици и прилици, све је створио добрим“.

 

Затим је навео да је кроз савршенство човеково, кроз свете људе све око њих постаје свето па и творенина Божија.

 

„Човек је створен да буде свештеник свугде и на сваком месту. Свако је од вас створен да буде свештенослужитељ, на основу нашег талента можемо постати бољи, кроз посао, кроз оно чиме се бавимо, тако што ћемо све чинити кроз молитву и славу Божију, како би сваки педаљ постао место са којег се узноси божанска молитва“.

 

На крају свете Литиургије Његова Светост је поводом манастирске славе освештао славске дарове и преломио славски колач, а затим сабрање у љубави и радости, настављено је трпезом љубави коју је за све сабране припремила игуманија Теодора.

 

Извор: www.tvhram.rs


Photo Gallery

(13 images)


Photo Gallery

(16 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009