ДА СВЕТ ВИДИ КУЛТУРНУ И ДУХОВНУ БАШТИНУ СРБИЈЕ

Потреба да културну и духовну баштину Србије, укључујући и ону коју је Организација уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) прогласила светском културном баштином, представим међународној публици и заједници у којој живим, је симбиоза мог академског, професионалног и личног искуства, каже за СЛОВО Светлана Рогић

Аутор: г. Бранко Микишановић
Аутор: г. Бранко Микишановић
Аутор: г. Бранко Микишановић

Светлана Рогић оснивач и председница организације ,,Art Exchange Inc.” са седиштем у Вашингтону, организовала је међународни наградни фотографски конкурс “Наслеђе од камена и неба - светска културна баштина Србије” на коме могу да учествују фотографи широм света. Ово је јединствен догађај у живота наше дијаспоре и матичне земље.

 

Светлана Рогић говори за часопис СЛОВО.

 

-Како и зашто је дошло до организовања овог међународног такмичења у фогографији?

 

-У Сједињеним Америчким Државама живим од своје седамнаесте године када сам због школовања напустила родни Београд, и то у градовима који важе за светске културне, политичке и пословне центре, каже за СЛОВО Светлана Рогић. Ипак, осећам недостатак културних садржаја из отаџбине који су до тада испуњавали мој живот. Потреба да културну и духовну баштину Србије, укључујући и ону коју је Организација уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) прогласила светском културном баштином, представим међународној публици и заједници у којој живим, је симбиоза мог академског, професионалног и личног искуства.

 

Након што сам 2000. године на Универзитету у Вашингтону магистрирала у области менаџмента у култури и уметности, најстаријем и најугледнијем програму тог типа у САД, значајно професионално искуство сам стекла изучавајући односе између града Чикага и седам градова у Европи у сфери уметности, културе, образовања и економског развоја, као и у улози консултанта у Институту светске банке у Вашингтону у области сарадње између градова у постизању циљева одрживог развоја. Када сам се неколико година касније са супругом преселила у Њујорк имала сам ту привилегију да се посветим мојој великој љубави - фотографији на Међународном центру за фотографију где сам студирала са неким од најпознатијих фотографа данашњице.

гђа Светлана Рогић
гђа Светлана Рогић
гђа Светлана Рогић

По повратку у Вашингтон, основала сам непрофитну организацију ,,Art Exchange Inc.” која за циљ има да америчкој публици представи уметничке садржаје највиших стандарда. Од пројеката који су овдашњој публици презентовали српску културу, издвојила бих јединствене концерте византијске музике Хора манастира Ковиљ у Вашингтону и Њујорку као и визуелно-литерарну изложбу ,,Тамо далеко: 1918-2018” поводом обележавања стогодишњице победе Србије и њених савезника у Великом рату и дана када се српска застава вијорила изнад Беле куће у знак сећања на жртве у Првом светском рату, у коме је Србија изгубила трећину становништва.

 

Моја посета Косову и Метохији у лето 2021. године ме је посебно инспирисала да организујем ово такмичење. Била сам пресрећна, а уједно ганута складом и лепотом тих изворишта наше духовности која су увршћена и у светска културна добра. Тешко је описати тај осећај када стојите испред Грачанице која слави седам векова постојања, или када се уз појање дечанских монаха молите на литургији над моштима Светог краља Стефана Дечанског. Разговар са игуманијом Пећке Патријаршије о животу на бранику олтара и Косовског завета и слике цркве Богородице Љевишке, која до данашњег дана није обновљена након озбиљних оштећења током погрома 2004. године, иако је под заштитом Унеска, ме не напуштају. Међутим, светосавска духовност наших славних предака коју сам осетила на Косову и Метохији и Србији, осетила сам и у Америци међу људима који су посвећени Господу. Сасвим је природно да се она потврђује и кроз овај пројекат.

 

- Фотографије прва три добитника ће поред новчане награде бити и део изложбе која ће се одржати идуће године у Вашингтону и Београду. Шта би то могло да значи за добитнике овог конкурса?

 

-На Унесковој листи светске баштине налазе се културна добра чија јединственост, лепота и значај за животе људи превазилазе националне и регионалне границе и која представљају наслеђе читавог човечанства. То су знаменитости које је Унеско прогласио светском културном баштином Србије – средњевековни манастири Студеница и Стари Рас са Сопоћанима, средњевековни споменици на Косову и Метохији - српски православни манастири Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и црква Богородице Љевишке, Гамзиград / Феликс Ромулијана и јединствени надгробни споменици, специфични за овај део света, познати као стећци. Ту су и обичаји који су нашли своје место на Унесковој листи нематеријалне културне баштине човечанства: слава, коло и певање уз гусле, као и документарна баштинаСрбије која је уписана у Унесков регистар ,,Памћење света.”

 

Тема светске културне баштине превазилази наше индивидуалне животе и сматрам да је највећа награда за добитнике овог конкурса то што представљањем њихових радова међународној публици скрећемо пажњу, сведочимо и помажемо очувању културне баштине Србије.

 

Поред фотографија добитника новчаних награда, на изложби ће се наћи и фотографије финалиста које ће изабрати стручни жири. Веома сам поносна на то да су, поред мене, чланови жирија мр. Живојин Ракочевић, песник и новинар, директор Дома културе Грачаница и председник Удружења новинара Србије, као и Иван Багус, индонежански фотограф, шеф одељења за фотографију на Универзитету Дистрикта Колумбија и професор фотографије на Америчком Универзитету у Вашингтону, каже на крају разговора за СЛОВО Светлана Рогић.

ДАНИ СРПСКОГ ФИЛМА

 

- Какви су Ваши будући планови?

 

-Тренутно смо у преговорима са партнерима у Србији и у Америци како бисмо овдашњој публици приредили Дане српског филма, концерте духовне, класичне и џез музике, позоришне представе српских аутора у извођењу америчких глумаца. Такође бисмо желели да приближимо публици у САД тековине као што су Винча, римска престоница Виминацијум и Србију као дестинацију.

 

Као организатор и стручни сарадник у представљању и промовисању Србије и српске уметности и културе, мој циљ је да у сарадњи са институцијама културе из Србије и из САД-а на достојанствен начин представим америчкој публици српску уметност и културу. Срби у Америци нису одвојена група, већ директни учесници у стварању америчког друштва и културе.

НАСЛЕЂЕ ОД КАМЕНА И НЕБА

 

-Ко све може да учествује у овом конкурсу?

 

-Међународни фотографски конкрус ,,Наслеђе од камена и неба – светска културна баштина Србије“ отворен је фотографима старијим од 18 година широм света без обзира на њихову националност и место боравка. То могу бити професионални фотографи и пасиониарани аматери. Такмичење за главни циљ има да кроз фотографију представи богату културну баштину Србије међународној публици у најбољем могућем светлу и да привуче пажњу међународне публике на Србију као дестинацију. Овом приликом бих хтела све читаоце ваших новина да позовем да вест о конкурсу поделе са својим пријатељима и да узму учешћа у овом конкурсу путем интернет презентације www.artexchangeinc.org где могу прочитати смернице и доставити фотографије.

 

Извор: СЛОВО

 

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009