ЊУЈОРК ДОНИРАНО 70.000 ДОЛАРА ЗА ОБУКУ У IT СЕКТОРУ У СРБИЈИ

На другој Српској филантропској гала вечери у Њујорку, захваљујући донацијама присутних званица, прикупљено је 70.200 долара за IT Bootcamp, бесплатну школу за преквалификацију у Србији.

 

Домаћини вечери били су познати српски глумац Никола Ђуричко и Гордана Јелић, чланица Српског филантропског удружења.

Међу присутним гостима из свих крајева света нашли су се и глумци Драган Бјелогрлић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, певач Давор Јовановић, супруга председника Србије Тамара Вучић, в. д. генералног конзула Србије у Њујорку Олгица Влачић и конзул Тамара Вујовић, владика источноамерички Иринеј Добријевић, енергетски експерт Бранко Терзић, партнер у консалтингу Лазар Крстић, инвеститор Џон Јовановић, као и бројни угледни чланови српске дијаспоре, наводи се у саопштењу Српског филантропског удружења.

"Посебно смо одушевљени одазиву 420 људи који су дошли на догађај и донирали преко 70.000 долара. Прикупљена средства ће омогућити бесплатну обуку за 200 нових полазника непрофитне школе IT Bootcamp. Највише средстава смо прикупили путем аукције предмета које су нам донирали наши светски признати спортисти Новак Ђоковић, Никола Јокић и Богдан Богдановић", поручио је Петар Марковић, један од оснивача и председник Управног одбора Српског филантропског удружења, након донаторске вечере одржане 12. новембра у свечаној сали историјског здања "Gotham Hall".

 

Барбара Петровић, менаџерка IT Bookcamp, наводи да та школа у јануару 2022. године улази у пету годину рада, захваљујући пре свега донацијама људи из дијаспоре.

"До сада је 1.119 полазника уписало школу, од који је преко 500 успешно нашло посао или праксу у домаћим и страним IT компанијама у Србији. У име IT Bootcamp тима и Фондације 'Ана и Владе Дивац', хвала хуманим људима окупљеним око Српског филантропског удружења на поверењу и огромној подршци. Ово је велика част и мотивација за даљи успешан рад наше школе", изјавила је Барбара Петровић.

 

Уручена су признања појединцима и организацијама чији је добротворни рад допринео бољитку живота српске заједнице у Србији и у дијаспори.

Међу награђенима су Удружење за подстицање предузетништва "Живојин Мишић", које додељује годишње награде најбољим наставницима у Србији и хуманитарна организација Српско-америчко медицинско удружење (Serbian American Medical Association-SAMA), која од 2009. године помаже у набавци неопходних медицинских апарата и опреме за болнице и медицинске центре у Србији.

 

Српско филантропско удружење је непрофитна, неполитичка и нерелигијска организација са седиштем у Њујорку. Посвећена је пројектима и иницијативама за оснаживање српске заједнице кроз пружање могућности онима којима је то потребно и очување српског наслеђа.

 

Извор: РТС

Фотографије: NY1Minute & Just Dushawn

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009