СЈЕЋАЊЕ НА ЛИВАЊСКИХ МУЧЕНИКА

Сјећамо се данас ливањских мученика и на далеком Америчком континенту. 

 

Осамдесет година је прошло од страдања наших предака али молитвено сјећање на њих не јењава. Честица моштију ливањских мученика се налази и у цркви Св. Петке у Орланду, Савезна држава Флорида, а већ неколико година о. Љубиша служи парастос на Огњену Марију.  Данас је било другачије; принесени су и дарови у виду славског колача и кољива, а присутни су цјеливали мошти мученика. 

 

У седам породица на централној Флориди живи бар по један потомак ливањских мученика. 

 

Неко добије материјално наслијеђе и том се радује, а потомци ливањских Срба, страдалих од усташке руке су добили заступнике пред Господом и њима се моле!

 

 

Виолета Копања


ТРОПАР И КОНДАК ЛИВАЊСКИМ МУЧЕНИЦИМА

Тропар глас осми:

 

Васкрсења Христовога најдивнији сведоци, велики страстотерпци новомученици ливањски страдање вас не устраши и од Бога не одвоји. Не жалећи своје живљење на земљи, задобисте живот у Царству Божијем. Невином жртвом венце славе задобисте и кроз огањ мучеништва сабору светих се прибројисте. Предивни у страдњу, велики исповедници љубави Божије молите за нас Христа Господа да се из јаме безнађа и греховне пропасти и ми обретемо у Његовом Царству љубави.

 

Кондак глас четврти:

 

Светитеља сабор радује се данас, радује се црква Христова невеста, небо се украси ликовима светих, што Христову веру смело исповедише, кончином мученичком задобише вечност. Са ливањских поља из крвавих јама дивна деца Светитеља Саве са вером кренуше за Јагњетом Божијим које немо на заклање пође, да се с Њиме у вечности радују непрестаном славословљу Имена Божијег.

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009