МИНИСТАР КРКОБАБИЋ СА ЕПИСКОПОМ ИРИНЕЈЕМ У ПАЛАТИ СРБИЈА

- Откуп празних кућа је патриотски задатак - сагласили су се министар за бригу о селу Милан Кркобабић и епископ источноамерички Иринеј Добријевић.

 

- Брига о селима Србије је заједнички задатак. Наши корени и наш национални идентитет нас подсећају на ту обавезу - изјавио је министар после сусрета са владиком у Палати Србија.

 

- Захвалан сам владики на подршци концепту којим ово министарство настоји да успори или заустави одлазак људи из села у градове, а и даље њихов одлазак ван земље. Очекујемо да нам наши људи у расејању пруже пуну подршку и да узму учешће у оваквим програмима, а први корак је да очувамо и вратимо живот у напуштене куће у Србији. Апелујемо на људе из наше дијаспоре да помогну код откупа тих празник кућа, да помогну да се у њима настане неки нови, млади пољопривредници, али и да и сами можда понекад у њих сврате. Ово је апел појединцима у расејању, али и одговорним компанијама и корпорацијама из Америке да узму учешће у програмима који имају за циљ да из корена промене слику села Србије - изјавио је Кркобабић.

 

- Наши људи у Америци су итекако спремни да помогну опстанак села Србије. Већина тамошњих људи зна добро где су им корени. Сматрам да је повратак селу од изузетног значаја, јер она представљају, као и град, будућност Србије, а та права равнотежа нам је, као и у свему, потребна. Производ који људи на својим њивама произведу представља понос Србије и треба да буде познат широм света - изјавио је владика Иринеј.

 

Састанку су присуствовали председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић и председник Српске лиге Александар Ђурђев.

 

Говорећи о најављеном програму куповине празних кућа, којих у Србији, према подацима Академијског одбора за село, има око 150.000, а још је 50.000 оних чији је власник непознат, министар Кркобабић је појаснио коме су намењене:

 

„Кроз програм финансијске помоћи за откуп, учинићемо да те празне куће у различитим деловима Србије учинимо доступним. Програм је намењен пре свега младим пољопривредницима и младим брачним паровима до 45 година старости који живе у заједничким домаћинствима на селу. Ово је шанса да добију свој кров над главом, да заснују сопствена домаћинства. Другу групу чине људи знања и вештина који желе да крену на село, лица са формалним образовањем из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине, просветни радници, али и занатлије. Трећа група људи којој је овај програм намењен су они који тренутно живе у градовима, а имају намеру да оду на село и баве се пољопривредним или непољопривредним делатностима, или им пак природа посла омогућава рад од куће.“

 

Министар је најавио да ће се овај програм ускоро наћи пред Владом Србије.

 

Извор: www.pink.rs


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009