ПРОСЛАВА СВ. ВАСИЛИЈА ТВРДОШКОГ И ОСТРОШКОГ ЧУДОТВОРЦА У ГРИНЗБОРОУ

 

„Ево дана којег створи Господ,

 да се радујемо и веселимо у њему

 

Овај радосни стих певали смо славећи Васкрсење Господа нашега Исуса Христа! Славећи највећи и најспасоноснији празник - Васкрс, парохијани парохије гринзборске, имали су част да се у тим дивним данима радују њиховој хрaмовној слави, Св. Василију Острошком и Тврдошком Чудотворцу. Управо са овим стиховима би се могла поредити та дивна прослава. „Радујемо се !“

 

У суботу поподне, у храм гризнборшки  полако су пристизали свештеници, верни народ и дечица из нашег намесништва, да испред њега дочекају свог Епископа, Г. Иринеја. Након свечаног дочека, служена је вечерња служба са петохљебницом, којом је началствовао Епископ Г. Иринеј. Након богослужења, Епископ је обишао све радове које сми имали у протеклом периоду у нашем храму и на имању: две нове просторије, књижара и палионица свијећа и канцеларију црквено-школске општине. Епископ је изразио задовољство напретком парохије и у том погледу.

 

Молитвено славље настављено је у просторијама новог парохијског дома, који је Епископ  овом приликом осветио и надахнуо све нас својом беседом, дарујући нам свој Архијерејски благослов, са жељама да нам овај дом свима буде на спасење, онима који у њему живе, и онима који у њега са љубављу долазе! Након освећена, послужена је вечера, на којој смо се радовали сусрету једних са другима и уживали у лепим разговорима.

 

И недељно јутро није могло бити другачије, него испуњено радошћу, јер смо се окупили око трпезе Господње да служимо Божанствену Литургију. Литургијским сабрањем началствовао је Епископ Г. Иринеј, уз саслужење високопречасног-протопрезвитера Милана Крстића, архијерејског намесника сентпитерзбуршког, као и високопречасног протопрезвитера Онуфрија, клирика Руске Православне Цркве, затим, високопречасног протопрезвитера Љубише Брњоша, пароха орландског, високопречасног протопрезвитера Миладина Благојевића, пароха атлантског, високопречасног протопрезвитера Милана Катанића, привременог администратора парохије шарлотске, надлежног пароха гринзборшког, протопрезвитера Бориса Чоловића, и протођакона Милоша Ждралића.

 

Света Божанствена Литургија почела је крштењем Василије Караћ, чији су родитељи уједно овогодишњи кумови славе. Кум на крштењу Василије Карић био је протопрезвитер Немања Тешић, свештеник из Чикага, који је дошао да са нама учествује у овим радостним и свечаним данима за нашу парохију.

 

Посебну пажњу тога дана  Епископ Г. Иринеј посветио је управо деци, која су, пажљиво слушајући његове поуке, са радошћу учествовала у разговору са владиком. Истим таквим, поучним и надахнутим речима, Епископ Г. Иринеј се у беседи обратио верном народу, говорећи о Томиноj недељи и сусрету са Христом.  Како свако од нас од Васкрслог Господа прима оно што је заслужио.  Жене мироносице које су Га испратиле до Крста су прве виделе Ваксрслог из мртвих. Марији Магдалини Господ каже да Га се не дотиче, јер се још увек није видео апостола Тому, коме је било потребно да испита веру своју, да се дотакне Васкрслог Христа; од благообразног Јосифа, који му је отворио срце и подарио гробницу, учинио је да она је постала епицентар хришћанства, до Св. Василија Острошког, који је напустио Тврдош за Острог, не зато што је бежао, него себи  да пронађе пустињу која ће процветати, и постати место сабирања, да би свима нама постао ,,Острог” наших срца.    

 

Славска литија око храма завршена је благословом и освећењем славског колача и жита исред храма, гдје су овогодишњи кумови Раде и Татјана Караћ предали кумство за наредну годину Чеду и Роси Цвијетић. И једнима и другима желимо благослов Божији, молитвама Св. Василија! Да их Господ награди свим својим добрима!

 

Трпезу љубави у црквеној сали, благословио је Епископ Иринеј, а послужени су сви наши гости и парохијани. Радост је било видети верни народ са Флориде, из Џорџије, Вирџиније, Северне Каролине, сабране на нашем имању, и одазване на наш позив да заједнио прославимо великог угодника Божијег, Св. Василија Острошког! Хвала им свима, а посебно нашем Епископу, који је након пар година опет са нама у нашој парохији!

 

Нека нам Васкрсли Господ подари што више оваквих сабрања и сусрета, да се окупљени радујемо око престола Божијега на овом нашем лепом имању!

 

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!


Photo Gallery

(23 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009