УСНУО У ГОСПОДУ АРХИМАНДРИТ ДАНИЛО (ЈОКИЋ), ИГУМАН МАНАСТИРА ПЛУЖАЦ

На празник Светог Јована Лествичника, 12. априла 2021. године своје безмало пола века дуго земаљско служење Господу завршио је архимандрит Данило (Јокић), игуман манастира Светог цара Константина и царице Јелене у Плушцу од оснивања обитељи, известила је Епархија ваљевска. Опело и сахрана у Ваљевској епархији драгог и поштованог оца Данила биће обављени на празник Свете Марије Египћанке, у среду 14. априла 2021. године.

 

Рођен је 20. априла 1952. године у селу Клење код Шапца, као десето дете благочестивих хришћана Младена и Росе Јокић, добивши на крштењу име Богољуб. Основну школу је завршио у родном месту, а Средњу саобраћајну у Шапцу. Жеља родитеља била је да, као најмлађе дете, остане крај њих у породичном дому. Међутим, промисао Господња повела га је другим путевима. Након одслужења војног рока, млади Богољуб одлази у манастир Крка, где завршава богословију.

 

Монашки постриг од тадашњег Епископа далматинског Стефана (Боце) прима на празник Ваведења Пресвете Богородице 1973. године, добивши име по великом старозаветном пророку. Убрзо по монашењу, бива постављен за старешину манастира Драговић надомак Сиња у Хрватској. Из Драговића 1984. одлази у Веселиње код Гламоча, те постаје управитељ обе обитељи. Године 1990. предаје Веселиње другом игуману, а он се враћа у Драговић. Годину касније, одатле одлази у Сједињене америчке државе, у манастир Нова Грачаница на Трећем Језеру, а затим опслужује манастир Нова Марча у Ричфијлду. Пут га потом води у Аустралију, где остаје до краја ратних сукоба на територији бивше Југославије. Пут га потом води у Аустралију, где остаје до краја ратних сукоба на територији бивше Југославије.

 

У манастир Косијерево надомак Никшића (Црна Гора) долази 1996. и постаје игуман. На тој дужности се налази десет година, када поново одлази на Пети континент, где је постављен за игумана манастира Св. Саве изван Канбере, а потом у манастир Покров Пресвете Богородице у Талонгу код Сиднеја. У завичајне крајеве враћа се 2011, а годину касније блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин поставља га за игумана новооснованог манастира Плужац. За време управљања манастиром Косијерево, добио је чин игумана од блаженопочившег Митрополита црногорско–приморског Амфилохија, док га је чином архимандрита у време службовања у Аустралији одликовао тадашњи Епископ аустралијско–новозеландски Иринеј (Добријевић).

 

Извори: Епархије ваљевска и источноамеричка

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009