ЕПИСКОП ИСТОЧНОАМЕРИЧКИ ИРИНЕЈ ПОВОДОМ УПОКОЈЕЊА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА

 

Јер ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца.

Јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем.

(Прва Посланица Коринћанима 4:15)

 

Умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски др Атанасије преминуо је 04. марта 2021. године у вечерњим часовима у Јавној здравственој установи Болница Требиње.

 

Поводом упокојења, свима нама веома вољеног архипастира бесмртног имена, много тога је речено, и још више биће речено о томе, колико су многострука остварења овог, заиста јединственог и великог Божјег човека, изврсног теолога и громаде од архијереја. Епископ Атанасије је уистину био и остао, изузетан, несвакидашњи, и непоновљив лик у животу наше Свете Српске Православне Цркве, и васцелог Православља.

 

Као и наш вољени Митрополит Амфилохије који га је претекао у свом уснућу, владика Атанасије био је покретачка снага патристичког и литургијског препорода наше Православне Цркве. Преобразио је веру и народ у Херцеговини. У једном часопису описан као „оркан који је сишао над Требиње“, владика је био највећи обновитељ онда када је све деловало изгубљено, громогласно бодрећи свој народ да остане при својим огњиштима, и присуством своје чврсте архипастирске деснице спасивши српско Требиње и крунисавши га стабилношћу. Његова чудесна личност и научно наслеђе наставиће да живи у нашој успомени и нашим животима.


Нека се блаженопочивши епископ Атанасије, наш неумировљени заступник пред Престолом Васкрслог Господа, увек сећа нас у својим светим молитвама, као што то и ми чинимо за њега. Нека се моли за спас своје Херцеговине, као и вољеног Косова и Метохије, и за спасење свих нас!

 

Вечнаја памјат у Царству Цара Славе, слуги Божјем, нашем у Христу вољеном брату и оцу, добром епископу Атанасију! 

+Иринеј

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009