ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ 2021. НОРТ ПОРТ, ФЛОРИДА
У недељу, 31. јануара 2021. године, парохија Св. Саве у Норт Порту прославила је своју храмовну и школску славу. Домаћин црквене славе била је госпођа Љубинка Поповић. Госпођа Љубинка је иначе потпредседница норпортске црквено-школске општине,  и велики део свог времена проводи у цркви. Уз то је и велики ослонац свима, а посебно парохијском свештенику. Особе као што је госпођа Љубинка, радост су за сваку цркву! За домаћина славе за следећу годину јавила се госпођица Радмила Мила Ђурић.
 
Парохијани су са љубављу узели учешћа у прослави храмовне славе коју су успели уприличити и у овим тешким и ванредним условима! 
 
Парохијски свештеник, отац Александар Ђурђевић је пригодном беседом указао на значај Светог Саве за наш српски православни род али и друге народе на Балкану, као и за све европске народе. Номоканон Светог Саве је уредио грађанске и црквене законе далеко пре него неки закони који су ,,важили као такви". Слободно се може рећи да је Свети Сава, ослањајући се на Јустинијанов законик,  својим Номоканоном практично постао творац једног од првих устава Европе, који је дефинисао, и световно-грађанске, и црквене законе. Оно што је најзначајније за нас овде и сада, и разлог за окупљање у великом броју, јесте опет дело Св Саве. Он је нас, своје Србе, научио правој вери, да поштуемо своју традицију и културу. Он нам је даровао КРСНО ИМЕ, да славимо своје заштитнике, да славимо славе! Зато му данас певамо химне и деца нам рецитују дивне светосавске стихове!
 
Славска трпеза је припремљена богато, а сала је била испуњена до последњег места.
 
Богу хвала на свему. 
 
Фото: Oto Ekres & Tatjana Ekres

Фото галерија

(11 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009