ОТКРИВЕН СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ

 

Ово није само чин откривања споменика нашем оцу, творцу државе, свецу и ономе од кога је све почело. Ово је својеврсан чин полагања рачуна о себи, о свом идентитету, о томе шта смо научили, шта знамо и где идемо. Живела Србија!, поручио председник Републике Србије г. Александар Вучић.

 

У центру Београда, код некадашње Железничке станице, свечано је откривен споменик Стефану Немањи (Преподобни Симеон Мироточиви), великом жупану и једном од највећих српских владара. Председник Александар Вучић је поручио да је од Стефана Немање до данас српски народ државотворни народ. "Без свести да је постојао неко пре нас, ко је имао снове које ми данас живимо, ниједан сан о будућности није могућ", истакао је Председник. Свечаности су присуствовали Преосвећена господа Епископи шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Јован, бачки Иринеј, крушевачки Давид, ремезијански Стефан и мохачки Исихије.

 

 

Споменик Стефану Немањи доминира тргом и гледа ка храму Светог Саве

 

Споменик Стефану Немањи који је откривен на Савском тргу, дело је руског вајара Александра Рукавишњикова. Стефан Немања стоји на византијском шлему. У једној руци држи мач, а у другој Хиландарску повељу. Споменик је висок 23 метра и тежак 68 тона.

 

Председник Вучић: Споменик је прича о нама

 

"Стајати овде значи покајање за све године током којих смо га заборавили, али и свест да смо коначно открили корен из кога је настало најлепше дрво које се зове Србија. Имали су Срби Властимировиће. Имали су Срби Војислављевиће. Имали су Срби и Вукановиће. Имали су и Вишеслава и Михаила и Светог краља Јована Владимира. Имали су Срби и архонте и кнежеве и жупане и краљеве и свеце - пре Немање. Да је Србији подарио само Светог Саву, много би јој подарио. Да је Србији подарио само Стефана Првовенчаног, много би јој подарио. Подаривши нам обојицу, подарио нам је Србију, јаку, први пут истински централизовану Државу, која је умела да нађе свој суверени простор између Истока и Запада, између Првог и Другог Рима", истакао је председник Вучић и додао да је споменик Стефану Немањи - споменик великом жупану, али и Србији.

 

"На Хиландару, и дан данас, ниче лоза, чудотворна, са места на којем је Стефан Немања првобитно био сахрањен. У Београду, из овог споменика, та лоза, тај пут, та свест о Србији, треба да настави да расте, да се развија и да нам стално говори колико је важно имати корен, име и идентитет. И овај споменик је велики, зато што је прича о нама велика. И овај споменик је тежак, зато што је прича о нама често била тешка. И леп је, колико је и прича о нама лепа. Овај споменик је, дакле, и пре свега, прича о нама. О томе ко смо били, о томе где смо били, шта смо радили, и највише о томе шта смо данас и шта хоћемо да будемо", рекао је председник Вучић. Он је навео да смо се у претходном периоду трудили да Србију подигнемо из пепела, да обновимо и изградимо пруге, путеве, болнице, школе, али и да покушамо да вратимо веру у себе, у могућности и снагу српске државе.

 

Председник Вучић је истакао да смо успели да објединимо оно што је најважније, да земљу економски  усправимо, национално одбранимо и духовно повратимо и уздигнемо.

 

"Вечерас сам посебно срећан, јер овде, где стојимо, изнад, налази се и храм посвећен Немањином трећем сину Растку Немањићу, великом и нашем Светом Сави. И баш онако како данас на дан Светог Саве откривамо овај велелепни споменик, тако смо за кратко време успели, не да завршимо, већ да суштински изградимо и осликамо најфинијим мозаиком, најлепши и највећи православни храм на свету, Храм Светог Саве, а тако ћемо обновити и Хиландар и целу нашу Србију", поручио је председник Вучић и додао да споменик представља Стефана Немању као одлучног владара који држи мач у десној руци, а Хиландарску повељу у левој.

 

"Од њега па до данас смо државотворни народ. Тим мачем правио је и градио, затим чувао Србију. До Немање смо били култура опонашања и превођења, од њега култура креације, хранитељства и писања, а то симболизује Хиландарска повеља", рекао је председник Вучић и нагласио да и ми данас морамо да градимо, као што је Немања градио задужбине, свесни да је наша садашњост задужбина наше будућности.

 

„Без свести да је постојао неко пре нас, неко ко је имао снове, које ми данас живимо, ни један сан о будућности није могућ. Ми имамо садашњост, због Стефана Немање, и његовог Растка, а нашег Светог Саве, и због Стефана Првовенчаног, због Милутина, Душана, Уроша, Лазара, Вука, Ђурађа, Стефана, и због Ђорђа, и Милоша, Михајла, и Милана, Петра, једног и другог Александра. Због људи који су причали ту причу, причу о нама, причу о Србији. И реч коју данас изговарамо, реч Србија, није наша. Они су је створили, стварајући и нас, и то никада не смемо да заборавимо. Они су је исковали, од Ситнице до Марице, од Косова до Куманова, од Цера до Кајмакчалана. Много крви и много олова је у тој речи. Зато је тако тешка, зато је и тако велика. Зато је толика обавеза, за свакога ко се усуди да је изговори.

 

И није било лако доћи до овог дана, до овог чина делимичног враћања тог огромног дуга. Није могла Србија, није имала чиме, није ни знала како. Дуго се плашила, била крива и себи и другима, и стајала погнуте главе и пред својом прошлошћу и пред својом будућношћу. И нема кривца за то, осим у нама самима. Није било ни разлога, осим, опет, у нама.

 

Требало нам је времена, требало нам је храбрости, знања, да поново поверујемо у то да нисмо никакав балкански изрод, никакво бесно племе без икаквог корена, никакав дежурни кривац, и да опет станемо на своје ноге, усправимо се и сетимо сваког трена те дуге историје и сваког човека који нас је, кроз њу, стварао. Требало нам је времена  да свима кажемо да нисмо овде да било коме претимо, да нам је доста и крви и ратова, да разумемо, волимо, праштамо, кајемо се, али и да нећемо ни тек тако да не постојимо. Да имамо име, да имамо историју, нашу, да имамо очеве и да, кроз њих, имамо и понос и да, захваљујући томе, њима, имамо и слободу. Нашу, баш као што је и та историја наша и језик, наш, култура, наша, традиција и вера, опет наше. Нисмо их ни од кога отели, нико нам их није дао, и немамо коме да их враћамо. Нећемо ништа ни од кога, занима нас да, попут овог споменика, растемо у висину, али нико више, и никада више, неће Србију натерати да се одрекне ни имена, ни дела. Зато је овај споменик, што би рекли, голем. Зато што треба да га виде, и да, кроз њега, виде нас. Усправне и поносне. Људе спремне да раде и да граде. Пријатеље који никоме не желе зло, који ни од кога ништа неће да узму, али и који држе до себе и који се неће стидети, ни пред ким. Зато је овај споменик и својеврсна тачка коју стављамо на крај једне приче. Оне о лепој и тешкој прошлости, оне о ратовима, крви, робовању, ослобађању, грешкама, лошим одлукама, гробовима и поновом уздизању", поручио је председник Вучић и додао да је истина о јединству нашег народа једна од наших најважнијих прича и да данас разумемо колико је важно да будемо једно и јединствено биће, чувамо свој језик, историју, своју културу и своју будућност.

 

Председник Вучић је захвалио свим представницима нашег народа који су вечерас били присутни: руководству Републике Српске, представницима српског народа из Црне Горе, али и многих других земаља у окружењу и истакао да, иако живимо у различитим државама, никоме нећемо дозволити да нам одузме свест да припадамо истом роду и истој породици.„Захвалан сам свима који су дали свој допринос стварању овог уметничког ремек дела, од вајара Светомира Арсића Басаре, Владимира Величковића и Емира Кустурице до Александра Рукавишњикова, заслужног уметника Руске Федерације и члана Руске академије уметности. Овде, где се симболички спајају улице Немањина и Карађорђева, ми данас славимо и раскош својих историјских домета, и обнављање државности, и просперитетну будућност коју ми и наши потомци морамо вредно да градимо. Немања је, за нас, био почетак. Овај споменик је крај, али само тог почетка. Пошто од њега почињемо ми, и сви који после нас долазе. Он је доказ и да је створила историја нас, али и да смо ми у стању да историју стварамо. И то ону добру историју, историју мира, историју знања, историју раста, каквог никада нисмо имали. У име те историје смо данас овде, у име те историје и откривамо споменик. Стефану Немањи, оцу, родоначелнику, творцу и свецу. И нека стоји овде, уздигнут, осветљен, и нека га сви виде. Нека виде Србију, какву смо ми направили. Искрено, из дубине душе обичног српског смртника, желим да ово обраћање завршим речима Светог Саве којима се у Служби Светом Симеону обраћа своме оцу: Моли Бога за нас, Симеоне блажени, да се сачува стадо твоје неповредно! Слава, и сада! Живела Србија!“, поручио је председник Вучић у свом обраћању.

 

Како је патријарх Иринеј говорио о Стефану Немањи

 

Пуштен је и видео-снимак са речима блажене успомене патријарха српског Иринеја. Он је сматрао да је Стефан Немања био велики државник. "Можда међу водећим државницима тог времена, Он је знао шта је значила црква за један народ". Председник Вучић је захвалио патријарху Иринеју за све "што је урадио и што нас је гурао и храбрио да радимо велике ствари".


Додик: Потребно стално сећање на то како смо настали

 

Окупљенима се обратио председавајући Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик. "Сваки дан налазим довољно разлога и поноса што припадам српском народу. Данас сам посебно поносан што са вама делим величанствени тренутак у којем Србија, Београд и сви Срби одају пошту великом ујединитељу српског народа Стефану Немањи", навео је Додик. "Срби су давно научили да без државе нема слободе", додао је. Истакао је да се споменик налази у непосредној близини модерног дела града. Како каже, потребно је стално сећање на то "како смо настали и шта смо радили". Додик је рекао да је тај део средњовековне историје био потиснут и да је време за повратак темељима. Поручује да је данашња Србија све напреднија и да је Република Српска загледана у Србију. "Нека живи Србија, Република Српска и нека живи српски народ где год се нашао", поручио је Додик.

 

Уметнички програм истакао значај Стефана Немање

 

На свечаности је изведен пригодни уметнички програм. Музичари обучени у средњовековну одећу извели су музику која подсећа на то време, а у улози великог жупана Стефана Немање наступио је глумац Небојша Кундачина.

 

Бројни званичници и црквени великодостојници присуствују свечаности

 

Свечаности на Савском тргу присуствовали су председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председник Парламента Ивица Дачић, министри у Влади Србије, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, великодостојници Српске Православне Цркве, амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко, представници дипломатског кора, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић и председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик у Собрању Иван Стојиљковић.

 

Споменик је дело руског вајара и академика Александра Рукавишњикова. Постављен је крајем прошле године на Савском тргу. Стефан Немања који стоји на византијском шлему у једној руци држи мач, а у другој Хиландарску повељу. Реконструисани Савски трг добио је полукружни облик са централном фигуром Стефана Немање и саобраћајем измештеним на ободе трга. Обновљена је и фасада зграде старе Железничке станице, која ће постати Музеј историје Србије.

 

Извор: www.spc.rs


UNVEILING OF THE MONUMENT TO STEFAN NEMANJA

 

This is not just an act of unveiling a monument to our father, the creator of the state, the saint, and the one from who it all began. This is a kind of act of being accountable to ourselves and our identity, what we have learned, what we know and where we are going. Long live Serbia !, President of the Republic of Serbia Mr. Aleksandar Vucic said.

 

In the center of Belgrade, near the former Railway station, a monument to Stefan Nemanja (Venerable Simeon the Myrrh-Gusher), the Grand Prince (veliki župan) and one of the greatest Serbian rulers, was ceremoniously unveiled on 27 January 2021, on the feast day of Saint Sava.

 

President Aleksandar Vucic said that since Stefan Nemanja until today, the Serbian people have been a state-building people. "Without the awareness that there was someone before us - someone who had dreams we live today - no dream of the future is possible", the President pointed out. The ceremony was attended by Their Graces Bishops: Jovan of Sumadija and the administrator of the Archbishopric of Belgrade and Karlovci; Irinej of Backa, David of Krusevac, Stefan of Remesiana and Isihije of Mohacs.

 

The monument to Stefan Nemanja dominates the square and overlooks the temple of Saint Sava

 

The monument to Stefan Nemanja, which was unveiled on Sava Square, is the work of the Russian sculptor Alexander Rukavishnikov. Stefan Nemanja is standing on a Byzantine helmet. He holds a sword in one hand and th Charter of Hilandar in the other. The monument is 23 meters high and weighs 68 tons.

 

President Vucic: This monument is a story about us

 

"To stand here indicates repentance for all the years during which he remained forgotten by us, but also the awareness that we have finally discovered the root that generated the most beautiful tree called Serbia. Serbs had the Vlastimirović dinasty. Serbs had the Vojislavljević dinasty. Serbs also had the Vukanović dinasty. They also had Višeslav and Mihailo and the Holy King Jovan Vladimir. Serbs had the archons and princes and prefects and kings and saints - before Nemanja. If he had given only Saint Sava to Serbia, he would have gifted her enough. If he had given only Stefan the First-Crowned to Serbia, he would have gifted her enough. By giving us both, he gave us a Serbia that was a strong and for the first time truly centralised state that was able to find its sovereign space between East and West, between the First and Second Rome", said President Vučić and added that the monument to Stefan Nemanja is a monument to the Grand Prince, but also to Serbia.

 

"On Hilandar, even today, a miraculous vine springs from the place where Stefan Nemanja was originally buried. In Belgrade, from this monument, that lineage, that path, that awareness of Serbia, should continue to grow, develop and constantly tell us how important it is to have a root, a name and an identity. And this monument is great because the story of us is great. And this monument is heavy because the story about us was often difficult. And it is amazing - as amazing as the story about us is. This monument is, therefore and above all, a story about us. About who we were, about where we were, what we did, and most of all - about what we are today and what we want to be," said President Vučić. He stated that in the previous period we tried to raise Serbia from the ashes - to renew and build railways, roads, hospitals, schools, but also to try to restore faith in ourselves, in the possibilities and strength of the Serbian state.

 

President Vučić pointed out that we managed to unite what is most important, to economically straighten the country, nationally defend it and spiritually restore and raise it.

 

"I am exceptionally happy tonight, because here, where we stand, and up there - there is a temple dedicated to Nemanja's third son Rastko Nemanjić, to the great and our Saint Sava. And just as we are unveiling this magnificent monument today on St. Sava's Day, so we managed in a short time not just to finish, but to essentially build and paint with the finest mosaic the most beautiful and largest Orthodox church in the world, the Church of St. Sava. In the same way, we will renew Hilandar and whole of our Serbia," said President Vučić and added that the monument represents Stefan Nemanja as a resolute ruler holding a sword in his right hand and the Hilandar Charter in his left.

 

"From his time until the present days, we are a state-building people. With that sword, he was carving out and building Serbia, and he guarded it. Before Nemanja, we were a culture of imitation and interpretation; from his time and onwards - a culture of creation, preservation and writing, which is symbolised by the Charter of Hilandar," said President Vučić and emphasised that we must build today, just as Nemanja made endowments, aware that our present is the endowment of our future.

 

"Without the awareness that there was someone before us - someone who had dreams we live today - no dream of the future is possible. We have the present, because of Stefan Nemanja and his son Rastko - our Saint Sava, and because of Stefan the First-Crowned, because of Milutin, Dušan, Uroš, Lazar, Vuk, Đurađ, Stefan, and because of Đorđe and Miloš, Mihajlo and Milan, Petar, and both Aleksandars. Because of the people who told that story, the story about us, the story about Serbia. And the word we say today - the word 'Serbia' - is not ours. They created it, thus creating us too, and we must never forget that. They forged it, from Sitnica to Marica, from Kosovo to Kumanovo, from Cer to Kajmakčalan. There is a lot of blood and plenty of lead in that word. That's why it is so heavy, that's why it is so great. That is why it is such an obligation, for everyone who dares to say it.

 

And it was not easy to get to this day, to this act of partially repaying that colossal debt. Serbia could not do it; it did not have anything to do it with; it did not even know how to do it. She was afraid for a long time, she felt guilty to herself and others, and she stood with her head bowed down both in front of her past and in front of her future. And there is no culprit for that, except in ourselves. There was no reason for that, except, again, in ourselves.

 

It took us time - we needed courage, knowledge and to start believing again that we are no Balkan brat, no angry tribe without any roots, no usual suspect; it took us time to get back on our feet, stand up and remember every moment of that long history and each and every man who created us through it. It took us a while to tell everyone that we are not here to threaten anyone; that we have had enough of blood and wars, to understand, love, forgive, repent, but also that we will not just pretend not to exist. We have a name; we have a history, our history; we have fathers and, through them, we have pride; and thanks to them - we have freedom. Our freedom, just as that history is ours and our language, our language, culture, our culture, tradition and religion - ours again. We haven't stolen them from anyone, no one gave them to us, and we have no one to return them to. We do not want anything from anyone; we are interested in expanding in heights like this monument, but no one will force Serbia to give up its name or deeds again, and never again. 

 

That is why this monument is, as they would say, colossal. Because they need to see it, and to see us through it. Upright and proud. People ready to work and build. Friends who do not wish harm to anyone, who will never take anything from anyone, but also who take pride in themselves and who will not be ashamed in front of anyone.

 

That is why this monument is a sort of a point that we put at the end of a story. The story about the beautiful and challenging past, the tale about wars, blood, slavery, liberation, mistakes, bad decisions, graves and re-emergence", said President Vučić and added that the truth about the unity of our people is one of our most important accounts and that we understand today how important it is to be one and unique entity, to preserve our language, our history, our culture and our future.

 

President Vucic thanked all the representatives of our people who were present tonight: the leadership of the Republic of Srpska, the representatives of the Serbian people from Montenegro, but also many other countries in the region and pointed out that, although we live in different countries, we will not allow anyone to take away our awareness that we belong to the same nation and the same family.

 

"I am grateful to everyone who contributed to the creation of this artistic masterpiece, from sculptors Svetomir Arsić Basara, Vladimir Veličković and Emir Kusturica to Aleksandar Rukavishnikov, Honored Artist of the Russian Federation and member of the Russian Academy of Arts.

 

Here, where the streets of Nemanja and Karađorđe symbolically merge, today we celebrate the splendour of our historical achievements, the restoration of statehood and the prosperous future that our descendants and we must diligently build.

 

Nemanja, for us, was the beginning. This monument is the end, but only the end to that beginning. Because from him we begin, and everyone who comes after us. He is proof that history created us, but also that we are able to create history. And the good history, too - the history of peace, the history of knowledge, the history of growth, which we have never had.

 

In the name of that history, we are here today; in the name of that history, we are unveiling this monument. To Stefan Nemanja, the father, the ancestor, the creator and a saint. And let him stand here, exalted, illuminated, and let all see him. Let them see Serbia, the way we made it.

 

Honestly, from the depths of the soul of an ordinary Serbian mortal, I want to end this address with the words of Saint Sava, with which he addresses his father in the Service of Saint Simeon:

 

Pray to God for us, blessed Simeon, that your flock may be preserved inviolable! Glory, and now!

 

Long live Serbia!", Said President Vučić in his address.

 

As Patriarch Irinej spoke about Stefan Nemanja

A video with the words of Serbian Patriarch Irinej of blessed repose was also released. He thought that Stefan Nemanja was a great statesman. "Perhaps among the leading statesmen of the time, He knew what the church meant to a nation." President Vučić thanked Patriarch Irinej for everything "that he did and that he pushed us and encouraged us to do great things".

 

Dodik: We need a constant memory of how we came into being

The Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, Mr. Milorad Dodik addressed the gathering. "Every day I find enough reasons and pride to belong to the Serbian people. Today I am especially proud to share with you the magnificent moment in which Serbia, Belgrade and all Serbs pay tribute to the great unifier of the Serbian people, Stefan Nemanja," said Dodik. "Serbs have long since learned that there is no freedom without the state," he added. He pointed out that the monument is located in the immediate vicinity of the modern part of the city. As he says, it is necessary to constantly remember "how we came into being and what we did". Dodik said that part of medieval history was suppressed and that it was time to return to the foundations. He says that today's Serbia is more and more advanced and that the Republika Srpska is staring at Serbia. "Long live Serbia, Republika Srpska and long live the Serbian people wherever they are," Dodik said.

 

The art program emphasized the importance of Stefan Nemanja

An appropriate art program was performed at the ceremony. Musicians dressed in medieval clothes performed music reminiscent of that time, and the actor Nebojsa Kundacin played the role of the Grand Prince Stefan Nemanja.

 

Numerous officials and church dignitaries are attending the ceremony

The ceremony on Sava Square was attended by President Aleksandar Vucic, Prime Minister Ana Brnabic, Parliament Speaker Ivica Dacic, ministers in the Serbian Government, Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina Milorad Dodik, Belgrade Mayor Zoran Radojicic, Deputy Mayor Goran Vesic, dignitaries of the Serbian Orthodox Church, Russian Ambassador to Belgrade, H.E. Aleksandar Botsan Kharchenko; representatives of the diplomatic corps, the mayor of Banja Luka, Drasko Stanivukovic; the leaders of the Montenegrin party Democratic Front, Andrija Mandic and Milan Knezevic; and the president of the Democratic Party of Serbs in Macedonia and MP in the Macedonian Parliament Ivan Stojiljkovic.

The monument is the work of Russian sculptor and academician Alexander Rukavishnikov. It was set up at the end of last year on Sava Square. Stefan Nemanja, standing on a Byzantine helmet, holds a sword in one hand and the Hilandar Charter in the other. The reconstructed Sava Square was given a semicircular shape with the central figure of Stefan Nemanja and traffic shifted to the edges of the square. The facade of the building of the old railway station, which will become the Museum of the History of Serbia, has also been renovated.

 

Source: www.spc.rs

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009