ПРЕСТОНЕ ИКОНЕ САДА КРАСЕ ЈЕДИНСТВЕНИ ИКОНОСТАС ХРАМА СВ. САВЕ У НОРТ ПОРТУ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Источноамеричког Господина Иринеја, 2017. године смо започели пројекат унутрашњег урећења и опремења цркве Св Саве у Норт Порту, Савезна држава Флорида.

 

Црква је израђена по поклон пројекту, идејном решењу, професора Љубише Фолића и одише архитектуром моравске школе градитељства. Део истог пројекта је академски вајар Зоран Васиљковић, који је у истом духу, духу Лазареве Србије, израдио иконостас и часну трпезу од кварцног пешчара. Иконостас је израђен ручном техником, и као такав, првенац је на америчком тлу, представља ремек дело градитељства.

 

Иконе за иконостас и полијелеј , као и за Христов и Богородичин трон, дело су руку иконописца Тање Ристић. Иконе су израђене у визинтијском духу, са високо полираном позлатом. Коло Српских Сестара Св. Петка из Норт Порта је донирало новац за иконостас а Богољуб Вељановић из Детроита, родом од Тетова, донирао је новац за иконе. Очекујемо да ћемо ускоро потпуно завршити са унутрашњим опремањем цркве, како би могли приступити Великом освећењу цркве. 

 


Photo Gallery

(9 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009