САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

 

Поводом текста под насловом Њујоршки парохијани протестују због одлука владике Иринеја: чланови новоизабраног одбора желе већу контролу над црквеним финансијама и траже враћање дугогодишњег свештеника Живојина Јаковљевића, објављеног у дневном листу ”ПОЛИТИКА” у среду, 12. децембра 2020. године, Епархија источноамеричка у интересу објективног информисања свеукупне јавности издаје следеће

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Текст преноси делове дописа новоизабраног, још увек непотврђеног Управног одбора црквено-школске општине у Њујорку, упућеног парохијанима Саборне цркве Светога Саве путем незваничне имејл листе.

У поменутом допису, чланови новоизабраног Управног одбора црквено-школске општине износе делимичне и непотпуне информације, пласиране на веома тенденциозан начин, покушавајући да створе утисак како су Епархијски управни одбор, Епископ Иринеј и Повереништво Саборног храма одговорни за ненаменско трошење средстава, изношење ултиматума и застој обнове, што ни у ком случају не одговара истини. Тим поводом, означено је неколико неистинитих и непотпуних тврдњи које заслужују истинит и потпун одговор.

1. Затражено је и да новоизабрани одбор прихвати одлуку из новембра прошле године којом је Епархијски савет суспендовао парохијски статут. Новоизабрани чланови Управног одбора тврде да су о суспензији парохијског статута сазнали тек на састанку на којем су добили и писане захтеве.

Делови садашњег Статута, то јест Правилника црквено-школске општине у Њујорку у супротности су са Уставом и Једнообразним правилима Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, како је и наведено у одлукама ЕУО бр. 235 од 10. новембра 2020. и бр. 246 од 17. новембра 2019. Ове одлуке не захтевају да се учини било шта што већ нису наложили највиши органи Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци.

Члан 6 Спроведбених Уредаба које прате Устав предвиђа да „сви управни документи свих црквених ентитета, укључујући црквене повеље, оснивачка и подзаконска акта, морају бити усклађени са Уставом, Једнообразним правилима и прописима и Општим прописима Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци.”

Сам Правилник црквено-школске општине Њујорк каже да: „Уколико се Правилник или други прописи ове црквено-школске општине донети у складу са овлашћењима ове Повеље, на било који начин нађу у сукобу са Уставом Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци или Једнообразним правилима и прописима Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци које је утврдио Епископски савет Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци (...) биће ништавни и неће имати никаквог правног или другог значаја (...)“.

Ипак, Правилник црквено-школске општине је на снази до даљњег, осим оних делова који су у супротности са наведеним управљачким документима. Одредбе Правилника које су у сукобу ништавне су и замењене одредбама Устава и Једнообразних правила. Само је акт о одобрењу, ЕУО бр. 189 од 18. децембра 2014. године суспендован, док се Правилник не уподоби Уставу и Једнообразним правилима.

2. Једна од главних последица те неуставне одлуке је да парохија губи право да одобри трошкове веће од 40.000 долара.

Одлука је, као што се да видети из претходног одговора, потпуно уставна. Што се тиче одобрења трошкова, члан 5.2 самог Правилника црквено-школске општине у Њујорку гласи: Управни одбор црквено-школске општине овлашћен је да одобри средства за непредвиђене потребе или хитне случајеве у износу до 40.000 УСД, уколико поменуте потребе нису већ предвиђене у буџету црквено-школске општине усвојеном на годишњој скупштини. Став 2.1 исте тачке гласи: Управни одбор дужан је да гласа о временски осетљивим предлозима е-поштом, телефоном или другим средствима комуникације. Такве одлуке не могу одобрити трошкове веће од 10.000 УСД.

Дакле, Парохија никада није имала право да одобри трошкове веће од 40 хиљада долара, те је овај навод неистинит.

3. Један од услова је и да у парохијском одбору буде члан садашњег повереништва који није добио довољно гласова на изборима,

Члан 26.2 Устава наводи да Управни одбор црквено-школске општине има првог и другог потпредседника. Функција другог потпредседника је обавезна. Иако иста није поменута у Једнообразним Правилима, наведена је у Уставу, који има предност над Једнообразним правилима и локалним Правилницима. Епископ, према члану 40.5 Једнообразних правила, уз препоруку одбора и парохијског свештеника има овлашћење да попуњава упражњена места у Управном одбору.

Осим тога, овај исход је такође и у складу са историјском праксом у парохији Светог Саве. Према сведочењу оца Ђокана Мајсторовића, пароха Саборне цркве од 1999. до 2016. године, за изборе на којима би се за избор потпредседника кандидовало више кандидата, кандидат са највише гласова постао је први потпредседник, док је следећи кандидат са највећим бројем гласова постао је други потпредседник. С обзиром на ово, именовање господина Миловића било је у потпуности очекивано од стране дугогодишњих чланова црквено-школске општине.

4. У саопштењу се даље наводи да је један од захтева био и да прихвате формирање новог одбора за обнову и развој и преговарача за ваздушна права.

Одбор за рестаурацију и развој, какав је постојао пре разорног пожара у Саборном храму Светог Саве 2016. године, формиран је од стране чланова Одбора који је организовао прославу 50. годишњице парохије Светог Саве 1994. године. Дакле од самог почетка формирање одбора до 2016. године, чланове је именовао владика Митрофан. Отац Ђокан Мајсторовић био је члан Одбора као парох. Услови у одлуци ЕУО бр. 235 у вези са именовањима у Одбор за рестаурацију и развој су, према томе, у складу са дугогодишњим преседаном и праксом.

Ови услови имају још више смисла када се посматрају у контексту ванредних околности - потреба за обновом Саборне цркве, која не само да је парохијска црква, већ је и седиште

Епископâ Епархије источноамеричке и зграда од изузетног историјског и друштвеног значаја у Њујорку и Сједињеним Државама уопште.

Напори за обнову укључују бројне сложене елементе, укључујући текуће преговоре о продаји ваздушних права, за чију ће финализацију бити потребно више одобрења која су изнад овлашћења Управног одбора црквено-школске општине или скупштине црквено- школске општине. У погледу улоге Епархије у овом процесу, члан 27.3.4 Устава предвиђа да „имовина црквено-школске општине не може се купити, продати, закупити, ставити под хипотеку или на било који начин оптеретити од стране Управног одбора црквено-школске општине или било ког другог лица или тела без одобрења скупштине црквено-школске општине и Епархијског савета.“

У светлу свега овога, рад Одбора за рестаурацију и развој, као и целокупни рад на обнови, морају бити заједнички напор Епархијског савета, Епархијског Архијереја, Управног одбора црквено-школске општине, претходног Повереништва (које има солидно знање о свим питањима везаним за преговоре о ваздушним правима) и чланова парохијске заједнице. Ниједна од ових група то не може постићи сама. Не можемо видети напредак без сарадње, а став новоизабраног Управног Одбора да би они требало да буду искључиво и једино задужени за испуњење ових монументалних циљева одражава неспособност или неспремност да се испуне задаци које је Српска Православна Црква поверила парохијском руководству.

5. Владика је дозволио да се у последњих неколико година потроши осам милиона долара без одобрења парохије, чиме је прекршен статут наше парохије, једнообразна правила, устав наше цркве и њујоршки закон. Замолили смо да добијемо извештај о истрази целокупне досадашње обнове цркве. Владика нам је рекао је да је то поверљив документ који не можемо да добијемо.

Ни у ком случају нису прекршени Правилник црквено-школске општине, Једнообразна правила, Устав, понајмање њујоршки закон. Члан 11.4(3) Правилника црквено-школске општине каже да „повлачење средстава са рачуна за обнову и развој мора одобрити Епископ.” Трошкови који се у питање били су тако одобрени, са унапред дефинисаним уговорима, а ревизија их је прегледала. Трошкови су били потребни да би се спречило даље пропадање цркве, у тренутку у ком је благовремено деловање било од суштинске важности. Да се даље пропадање није спречило, морали би се, уз огромне додатне трошкове обнављати и зидови цркве, што би заједницу можда коштало и саме цркве и имања.

Важно је истаћи да је током претходне рестаурације крова Саборне цркве (пре пожара), Његово Преосвештенство епископ Митрофан сам одобрио све трошкове у висини преко 4,5 милиона долара.

Што се тиче извештаја о ревизији, истина је да је поверљив (услед потписаног Уговора о тајности (NDA) са осигуравајућим друштвом), али га чланови новоизабраног Управног одбора могу поверљиво прегледати (уз потписивање Уговора о тајности) у епархијском седишту или парохијској канцеларији. Владика Иринеј никада није изјавио да Извештај не може прегледати. Уколико су незадовољни извештајем, новоизабрани одборници имаће овлашћење да ангажују ревизора за спровођење форензичке ревизије предмета. Епархијски управни Одбор, Епископ и Повереништво не верују да је трошак ангажовања ревизора оправдан, посебно када се зна да су претходна замена крова и поправка украсне

розете (пре пожара) коштали близу пет милиона долара. Поређења ради, осам милиона долара потрошених за подизање Катедрале из пепела (укључујући чишћење остатака, нови под, ојачавање зидова, нова кровна структура и још много тога) чини се разумним издатком.

***

Епархијски Савет Епархије источноамеричке још једном позива чланове новоизабраног Управног одбора да се прихвате дужности на коју су – како сами истичу - изабрани већином гласова, да службу Цркви ставе испред непотребних расправа и да, заједно са Саветом, Епископом и верним народом наставе са радом на обнови изгореле светиње. Одређене несугласице могу се решавати у времену које је пред нама, у оквирима Цркве која је тајна љубави и која, захваљујући свом јасном поретку постоји и расте већ две хиљаде година.


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009