Нова књига Епископа Иринеја "Православни дух и етика капитализма"

Управо је из штампе изашла нова и интересантна књига Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког Иринеја (Добријевића), под насловом: ''Православни дух и етика капитализма : Студија случаја на примеру Србије и Црне Горе и Српске Православне Цркве''. Радио "Слово љубве" ће овим поводом ускоро емитовати разговор са ђаконом Хаџи Ненадом М. Јовановићем.

 

Издавач овог, обимом невеликог, али значајем великог, дела јесте Институт за политичко умрежавање, уз подршку Центра за истраживање православног монархизма, МИР Publishing, Центра за конзервативне студије и L'association Paris-Berlin-Moscou. Није згорег подсетити да је Преосвећени владика Иринеј, заправо, духовни покровитељ Центра за истраживање православног монархизма, организације-суиздавача овог дела, коју је блаженопочивши патријарх српски Иринеј одликовао Орденом Светог цара Константина, у склопу обележавања 1700 година од доношења Миланског Едикта, 2013. године Господње.

Аутор предговора и приређивач бографије аутора овог дела је Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма. На овом месту он, између осталог, каже: ''У нашо широј, па и интелектуалној, јавности је често присутна, крајње симплификована и, суштински, погрешна перцепција Цркве, као друштвеног чиниоца, којем није иманентно бављење друштвеним збивањима и процесима, које у радикално секуларистичком наративу, не припадају духовној и метафизичкој сфери, како их представници ове школе мишљења доживљавају''. Нешто даље, он истиче да: ''редови пред нама представљају драгоцени камичак у грађевини нашег разумевања мисије и призвања Цркве, која ће бити од нарочитог интереса и ползе за сваког православног хришћанина, али нарочито за оне који препознају потентност и важност питања из домена политичке теологије, социологије религије, али нарочито политикологије религије''.

Књигу ће, у најскорије време, бити могуће набавити у књижарама књижарског ланца Делфи, у књижарама Православног богословског факултета (ул. Краља Петра 2 и ул. Мије Ковачевића 11Б), као и у другим књижарама у којима је и иначе могуће набавити издања Центра за истраживање православног монархизма.

 

Извор: www.slovoljubve.com

Аудио запис уредио: ђаконица Јована Ждралић

 

 

Аудио запис преузет са Радиа ”Слово љубве”

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009