Г. Милош Вулић освојио је прву награду за најбољи академски рад о Европској Унији

Министарка за Европске интеграције Јадранка Јоксимовић, примила је у четвртак 24. септембра, у зеленом салону Владе Републике Србије г. Милоша Вулића, ради уричивања награде за најбољи академски рад о Европској Унији за 2020. годину.

 

Милош Вулић, клирик наше Источноамеричке епархије освојио је прву награду са радом на тему „Значење солидарности у европским интеграцијама: Шуманова визија и изазови криза“. 

 

Као политиколог и теолог, своја знања из области политичких наука, дипломатије, философије и теологије г. Вулић је стицао на Понтификалном Универзитету Грегориана у Риму, Универзитету у Београду као и на Дипломатској академији Министарства спољних послова Републике Србије. Стручно се усавршавао и током дипломатске праксе у Амбасади Републике Србије у Ватикану, где је урадио значајна истраживања из области дипломатске историје и међународних односа. Г. Милош Вулић завршио је и као најбољи полазник образовни програм за младе политичке лидере ПолитиКАС у организацији немачке Фондације Конрад Аденауер. Прва награда за најбољи рад о Европској Унији, доказ је његовог преданог рада на пољима политичке философије, у окрвиру које се посебно бави идејама хришћанске демократије.

 

На свечаности у Влади Србије министарска Јоксимовић је подсетила да је конкурс установљен 2017. када је формирано и министарство и да је представљао иновативни и пионирски вид комуникације са члановима академске заједнице о различитим аспектима приступања Европској Унији, о процесима и променама како у Србији када се припрема и преговара за чланство, тако и у Европској Унији - а који, како је додала, обликују цео процес на дводимензионалан начин.

 

Министарка је у свом обраћању навела да би солидарност требало да буде базична тема и додала да је добро што је она функционална и што постоји и без обзира на  располућене интересе држава чланица.

 

„Србија је као кандидат показала солидарност према чланицама, Србија је земља која може да допринесе ревитализацији Европске Уније, а као што је и председница Европске Комисије Урсула Фон Дер Лајен рекла, нама треба ревитализована и оснажена Европска Унија“, навела је она.

Аутор победничког рада г. Милош Вулић, изразио је задовољство што Министарствo за европске интеграције Владe Републике Србије жели да чује глас младих из академских оквира.

 

„То је веома битно када је реч о европским интеграцијама које су тема број један за државу и друштво“, рекао је г. Вулић и додао да је својим радом настојао да покаже да европске интеграције нису само пројекат везан за уски круг људи, за експерте који се углавном баве институционалном страном Европске Уније, већ да је то тема која носи специфичну политичку филозофију из које произилази прави европски систем вредности.

 

Зато је, како је рекао, кроз сагледавање визије Роберта Шумана који је пре 70 година зацртао солидарност као кључни принцип, настојао да покаже да је веома битно да се она обнавља, да се фокус са приче о фондовима премести управо на ту политичку филозофију и вредности које носе европске интеграције.

 

Одлуку о о три прворангирана рада донела је комисија у којој су били Јелица Стефановић-Штамбук, професор на Факултету политичких наука, Владимир Вулетић, професор на Филозофском факултету и Маја Лукић Радовић, ванредни професор на Правном факултету.

 

Победнички рад г. Милоша Вулића „Значење солидарности у европским интеграцијама: Шуманова визија и изазови криза“, биће објављен у зборнику радова који припрема Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије.

Share This:< PreviousNext >
You might also like:
Search

Serbian Orthodox Diocese of Eastern America
65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804