Епископ Иринеј прославио имендан

У суботу 5.септембра 2020.године Епископ Иринеј источноамерички прославио је имендан Светог Иринеја +(202), епископа лионског.

 

Епископ Иринеј је началствовао Светом Литургијом у храму Светог Елефтерија на Менхетну, уз саслужење свештенства из града Њујорка и суседних парохија из Њу Џерзија.
Изражавајући своју радост поводом овог празника, владика Иринеј је у беседи поучио верне о животу и делу Светог угодника Божијег Иринеја. Епископ Иринеј је подсетио да се ради о светитељу који је био родом из Мале Азије, који је касније постао епископ града Лиона у Француској. Осим Светог Иринеја лионског, данашњи дан је спомен на 19.000 хришћана који су пострадали заједно са њим за време императора Валентијана, истакао је владика Иринеј. Као најзначајнији детаљ Епископ Иринеј је подсетио на изванредан допринос његове мисли Христовој Цркви, откривене у 20.веку. Владика је истакао озбиљан утицај богословља Светог Иринеја на руску религиозну мисао 19.века као и на грчку модерну теологију 20.века као и на водеће теологе у Америци.


После Свете Литургије домаћину епископу Иринеју источноамеричком пререзан је славски колач и отпојано многољетствије.

Такође, прочитана је и честитика коју је нашем Епископу, поводом имендана, лично упутио Грчки Православни Архиепископ Америке Г. Елпидофор, председавајући у Скупштини Канонских Православних Епископа у САД.

Трпеза љубави послужена је у парохијском дому цркве Светог Елефтерија у Њујорку.

 

Протођакон др Јован Аничић


На многаја љета, Преосвећени Владико!

ТВ ХРАМ о имендану Епископа

Фото галерија

(13 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009