Честитка Епископу Иринеју поводом имендана

ВАШЕ ПРЕОСВЕШТЕНСТВО,

 

Сваки пут када се верни окупљају ради свршавања Литургије, тог најсветијег дела ми изображавамо Цркву као Тело Христово којем смо ми удови. У овоме делу учествује читава творевина на себи својствен начин постојања и делања који му је Бог као дар дао, али преображене дарове као Свете Тајне Христове примају само они који Га прихватају као Бога и Свога Спаситеља. Тајна Литургије собом и у себи обухвата читаву творевину видљиву и невидљиву. Она нас прожима и одржава у постојању. Једном речју начин на који свет постоји је уствари Литургијски начин који подразумева жртву заједнице за заједницу. У том кретању свако као индивидуа је важан и непоновљив и његово место нико и ништа не може заменити. То нам потврђује да је човек непоновљива личност, уникална у односу према другоме, а што нам потврђује и савремена наука: биохемија, биологија, хемија, генетика и друге. Зато апостол Павле узвикује да је човек сад и овде привремено мало мањи од анђела, јер је Бог предвидео за нас нешто много боље и за то боље се ми овде припремамо, почињемо овде и сада да у себи и око себе остварујемо долазеће и  сада дошавше Царство Небеско. У тој заједници Бог је једне поставио као пророке, друге као учитеље, мученике, преподобне, свакоме дајући по дару и способностима никога ни у чему не закидајући јер свачија је улога непроцењиво вредна. У тој заједници Духа Светога Господ поставља Царско свештенство-верни народ и помазано свештенство-епископе и њихове опуномоћнике свештенике и њихове помоћнике ђаконе који изображавају ангелске силе.

 

Драги Владико, Ви нисте просто администратор наше источноамеричке епархије него наш Отац, наш Првосвештеник који стоји на месту Светом и својом службом иконизује Христа који ради нас и ради нашега спасења приноси дарове Твоје од Твојих. 

Ми, свештенослужитељи и верни народ , сабрани око Вас, смо Црква као заједница Духа Светога-Тело Христово. Окупљени око Вас делимо радост Празника којим прослављамо Вашег небеског покровитеља Светог свештеномученика Иринеја Лионског, по коме носите име.

Сваки пут када смо сабрани око Вас на Светој Литургији, то је место богојављења, место и тренутак у времену у које вечност улази, али место где време гледа иза завесе где и ангели Божији желе завирити, у Царство Небеско за које се спремамо, и радост је обострана и велика јер службом Божијом укидамо временско просторне границе које су нам дате као категорије у оквиру којих се спасавамо.

 

Драги владико, добри пастиру, оче наш духовни, дозволите ми да Вам у своје лично име и име свег клира наше Епархије као и дивног народа, од срца честитам данашњи, за Вас, велики и Свети дан, Вашег небеског покровитеља, Светог Иринеја Лионског, са искреним молитвеним жељама да ходите његовим стопама носећи ни мало лак крст апостолског служења на  далекој али и блиској земљи Божијој, ширећи благовест Јеванђеља Христовог свим народима. Нека Вам Свемилостиви Велики Архијереј Христос подари телесних и духовних снага на многа и блага лета, да нас још много година окупљате око себе као отац своју децу а ми ћемо се свим силама трудити да не изневеримо Ваше поверење.

 

У име пуноће Епархије источноамеричке,

Јеромонах Максим (Илић)

 

Долгоденствујте Свети Владико, на многа и блага лета!!!

Аксиос!!!

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009