50 година монаштва Високопреподобног архимандрита Леонтија (Алавање)

Ове, благословене 2020.године Господње, на велики и славни празник Христовог Преображења, навршило се 50 година монаштва високопреподобног архимандрита Леонтија, игумана манастира Светог Марка, у Шефилду,Охајо.


Те давне 1970.године на Преображење Христово, у манастиру Ораховици, отац Леонтије, замонашен је од руку игумана Милутина (Амиџића) а благословом Епископа славонског Г.Емилијана.
Отац Леонтије (мирско Јован), рођен је 28.октобра 1952.године у Кули Атлагића, код Бенковца, у славној Далмацији.
Са својих 11 година, руковођен Духом Светим, а постакнут делима светих отаца, одлази у манастир Ораховицу, где остаје до 1991.године када се сели у Пакрац, Западна Славонија.
Услед ратних дејстава и великих искушења тог времена, по благослову свог Епископа Г. Лукијана (садашњег Епископа будимског), отац Леонтије одлази у Америку.
Исте године, након кратког времена проведеног у Чикагу, односно манастиру Грачаници, одлази у манастир Светога Марка, којим до дана данашњег мудро и непоклоебиво управља и брине се о њему свим својим бићем.


Отац Леонтије, својим искуством и монашком мудрошћу, привукао је многе Боготражитељске душе, на пут спасења.
Праведна строгост, љубав према богослужењу и животно искуство, само су неке врлине које красе нашег драгог архимандрита.


Господ, срцезналац свих нас, данас нас је благословио да крај себе, на тлу славне Америке, имамо српског монаха са 50 година свог подвижничког живота.
Тим поводом, Епископ Иринеј, заједно за целокупним клиром и верним народом наше Епархије источноамеричке, упућује оцу Леонтију своје искрене и срдачне честитке, благослове и молитвене жеље, да Господ, Преображени Христос, и даље даје мудрост и снагу нашем драгом игуману, да чврсто и непоколебиво стоји на свом спасоносном монашком путу, који води у Вечно и Непролазно Царство!


Нека је благословен отац Леонтије и његов пут, од сада и кроз сву вечност!

 

Аксиос! На многаја лета!!!

 

Јеромонах Максим (Илић)

Фото галерија

(4 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009