Дипломатске акције Епископа источноамеричког Иринеја

Епископ источноамерички г. Иринеј упутио писма Високом представнику Уједињених Нација и Стејт Департменту

У светлу континуираног прогона свештенства и верника Српске Православне Цркве у Црној Гори, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г. Иринеј упутио је 16. јуна 2020. године писмо амбасадору г. Мигуелу Анхелу Моратиносу, високом представнику Уједињених нација за Алијансу цивилизација.

Владика Иринеј је упознао Високог представника са забрињавајућим стањем верских слобода и флагрантним кршењима основних људских права епископа, свештеника, монаштва и верника Српске Православне Цркве. Владика је посебно поменуо случај Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија против кога је на политичкој основи покренут судски процес и суђење заказано за 19. јун.

У писму је упућена молба амбасадору Моратиносу да се заузме за заштиту прогоњене Српске Православне Цркве код релевантних институција Уједињених нација.

Истог дана, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј се обратио писмом амбасадору Сему Браунбеку, који је задужен за верске слободе при Стејт Департменту.

Између осталог, владика Иринеј је нагласио своје жаљење и забринутост због континуираног прогона епископа, свештенства, монаштва и верног народа Српске Православне Цркве у Црној Гори. Владика се посебно осврнуо на забрињавајуће извештаје о бруталном обрачунавању специјалних снага полиције Црне Горе са голоруким и мирољубивим народом.

Владика је замолио амбасадора Браунбека да учини све што је у његовој моћи да се заустави кршење основних људских права и верских слобода у Црној Гори, а посебно да се престане са прогоном Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, коме је заказно суђење за 19. јун.

Владика Иринеј наставља са интензивном дипломатском напорима у циљу заштите Српске Православне Цркве у Црној Гори.

 

Из канцеларије Епископа источноамеричког

Share This:< PreviousNext >
You might also like:
image
Search

Serbian Orthodox Diocese of Eastern America
65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804