Истински српски црквено-народни Сабор на Флориди

Клирвотер, Флорида, 28-29. фебруар 2020

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј стигао је 27. фебруара 2020. године у послеподневним сатима у Сједињене Америчке Државе. Патријарха је на аеродрому у Тампи, на Флориди, свечано дочекао протојереј Милан Јовановић са парохијанима цркве Светог Ђорђа у  Клирвотеру.

 

Патријарх је дошао као поглавар Српске Цркве да развеје гласине о наводном нејединству и поделама у нашој Цркви на северноамеричком континенту. Те гласине су ширили разноразни таблоиди и жута штампа скоро читавих пола године. И сам Патријарх је био изненађен степеном јединства који влада међу јерархијом и народом.

Патријарх ће боравити до 5. марта 2020. године у Сједињеним Америчким Државама. Његова Светост ће 29. фебруара 2020. године у Клирвотеру, Флорида, председавати Црквеним сабором Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци. Са Његовом Светошћу допутовао је члан Светог Архијерејског Синода, Епископ шумадијски Јован, а у њиховој пратњи се налази протођакон др Дамјан Божић.

 

У петак, 28. фебруара, Патријарх је посетио дом Џуди Везмар и сусрео се са деведесетогодишњим Никодијем Михаиловићем, ветераном српске краљевске војске у отаџбини. Потом је у цркви Св. Саве у Ст. Петерсбургу дочекан од верног народа где је упутио јеванђелске речи слоге и љубави. 

 

У поподневним часовима Патријарх се састао са члановима Епископског савета за Северну, Средњу и Јужну Америку, епископима новограчаничко-средњезападноамеричким Лонгином,  канадским Митрофаном, западноамеричким Максимом, источноамеричким Иринејем и буеносаиреским и средњецентралноамеричким Кирилом. Том приликом размотрена су актуелна питања у вези са унапређењем црквеног живота у Америци, како у духовном тако и у смислу јерархијског поретка. Под председавањем Патријарха Српског, Епископски савет Српске је донео важне одлуке.

 

Ради уклањања сваког неспоразума потврђено је да Српска Православна Црква у Северној, Средњој и Јужној Америци има нераздељиво и несумњиво унутарње јединство. Наглашено је свима онима који око тога имају сумњу да је она канонски и јерархијски саставни део аутокефалне Српске Православне Цркве, са седиштем у Београду, Србија.

Епископски савет је још раније саопштио да усваја одлуку Светог Архијерејског Синода од 25. септембра 2019. године по којој се „стављају ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци…. које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју“. Према томе, око тог питања није било никаквог спора.

Патријарх и епископи су се сложили да питање територијалног ограничења Устава спада у искључиву надлежност Епископског савета и Светог Архијерејског Сабора те је одлучено да Епископски савет усаглашену верзију достави Светом Архијерејском Синоду за Свети Архијерејски Сабор на коначно одобрење.

Епископски савет ће о овим одлукама званично известити све црквено-школске општине и све црквене јединице на подручју Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци.

 

Следећег дана, у суботу 29. фебруара, у цркви Св. Георгија у Клирвотеру служена је Света Литургија коју је предводио Патријарх Иринеј уз саслужење свих епископа, и преко стотину свештеника, и уз учешће многобројног верног народа.

После Литургије, уследио је ванредни Црквени сабор на коме је Патријарх председавао. Том приликом он је упутио речи охрабрења и подстицаја нашој јерархији и народу да наставе подвиг вере у Цркви Христовој.

Поводом 35-годишњег јубилеја архијерејске службе епископа Лонгина, Патријарх је у име свих присутних архијереја слављенику поклонио ”панагију” и пожелео му много година успешног архипастирског служења Цркви и српском роду.

 

На Сабору у Флориди пале су маске малобројних бунтовника и клеветника који су месецима тровали јавност вестима о наводној издаји. Показало се да ради о само тројици свештеника. Међу верним народом нико није показао никакво неповерење према архијерејима. Напротив, био је то истински црквено-народни Сабор.

 

Патријарх ће у наставку посете обићи парохије наше Цркве у Мајамију, Вашингтону и Њујорку.

Share This:< PreviousNext >
You might also like:
Search

Serbian Orthodox Diocese of Eastern America
65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804