Храмовна слава у Шарлоту и подршка одбрани светиња у Црној Гори

Дана 23. фебруара, пролавили смо Храмовну Славу Светога Симеона Мироточивог, родоначелника светородне лозе Немањића.

 

Сам дан по себи је био Богом створен, леп и испуњен радошћу свих присутних. Оно што је још више увеличало овај дивни празнични дан био је долазак Његовог Преосвештенства, Епископа источноамеричког Господина Иринеја! Како каже апостол и јеванђелист Јован „ Бог је љубав и који стоји у љубави у Богу стоји и Бог у њему стоји!“ ( 1.Јов.4,16)  Тако и Владика наш дошавши у љубави у Христу дође, да нас све благослови и утврди у заједници Духа Светога! Бити сабран око свога Епископа је бити сабран око Христа, око живе иконе Литургијског Христа и тај доживљај Евхаристијског сабрања чини да простор и време нестају, а остаје само љубав која нема краја и икона Царства Небеског! Љубав која је преплавила храм и све просутне, учинила га је истинском Црквом- Христом, заједницом у којој стојимо и у коме смо сви једно, уједињени и јаки, сложни и радосни! 

 

Љубав која нема границе и која прелази океане, која руши све јазове, учинала је присутном и нашу Црну Гору, Српску Спарту, којој смо благословом и молитвама нашег Владике Иринеја пружили сву подршку и потврдили да је заједница Срба, ма где се налазили неодвојива од Отачаства и Српске Православне Цркве у свим њеним земљама!

 

Преосвећеном Владики Иринеју су саслуживали високопречасни протојереј ставрофор о. Теодор Киритсис, високопречасни протојереј ставрофор о. Борис Чоловић, високопречасни протођакон о. Милош Ждралић и моја маленкост о. Драган Вуковић. 

 

После славске литије и литургијске поруке, којом се брани цео род људски, која је суштина сваке литије која бране храмове НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ-СВЕТИЊЕ СВЕТИМА, приређена је трпеза љубави коју је приредила породица Пијуновић, кумови и домаћини храмовне славе Сњежана и Миле Пијуновић. После трпезе љубави Преосвећени Владика Иринеј као сваки отац који прати своју децу на њиховом путу и као онај који надгледа живот сваке српске заједнице, по својој љубави указао је пажњу свима који су заслужили. На велику радост наше заједнице, Преосвећени Владика Иринеј је уручио ктиторску повељу и орден Краља Милутина, највећем добротвору наше заједнице, господину Влади Новаковићу, човеку који са својом породицом, није штедео ни време, ни новац, ни труд ни рад, све да би наша заједница имала храм Господњи, где ће генерације и генерације стицати духовна блага! Љубав никог не заборавља, свима се дели, тако и на радост свих нас уручена је архијерејска грамата нашем оцу Теодору, за сву несебичну љубав и помоћ коју је пружио српској заједници, од самих почетака до дана данашњег. Можда снага тела није као некад, али љубав и осећај према Србима је јача него икад! На многаја љета драги оче! Архијерејска грамата је уручена и господину Мирославу Петровићу ПЦО, који је својом вештином и трудом, учинио да имамо веома леп иконостас. 

 

Слава Богу за све! Преосвећени Владика је отишао, али његова љубав и благослов су остали, да и даље растемо и опстајемо! Оставивши јаку поруку, да је Српска Православна Црква у Америци уз народ свој и да ће увек тако бити док је времена и века!

 

На многаја љета Преосвећени Владико! На многаја љета народе Божији!

 

Фото галерија

(46 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009