Владика Иринеј богослужио у Њујорку о Недељи блуднога сина
У другу припремну недељу уочи Свете Четрдесетнице, 16. фебруара 2019. године, прозвану о Блудном сину, уз саслужење више свештеника и ђакона, Његово Преосвештенство епископ источноамерички г. Иринеј началствовао је божанском литургијом у привременој српској капели за њујоршку српску заједницу, при цркви Светог Елефтерија у Њујорку.
 
 
По прочитаном Јеванђељу, Епископ Иринеј је поучио благочестиви народ о значају припремних недеља уочи Великог поста. Истичући дубину ове јединствене приче, записане у Јеванђељу по Луки, владика Иринеј је истакао неизмерну доброту оца, који је прихватио искрено покајање залуталог сина. Ова јеванђелска прича је потврда стања људске душе, и стања свих нас, онда када одлутамо од Бога. Сваки од нас, напомиње Епископ Иринеј, слушајући речи овог Јеванђеља, треба да се истински потруди и да пронађе у себи сина и његово лутање али и оца и његово милосрђе, као и да се заштитимо од комплекса старијег сина и његове љубоморе. Припремне недеље су украс црквеног богослужења и са њима свако од нас треба да погледа у огледало своје душе и да преиспита своја дела, одлуке и мисли, закључио је Владика Иринеј.
 
 
По Светој Литургији, Епископ Иринеј је искористио прилику и са окупљеним народом поделио детаље око обнове несрећно изгорелог саборног храма Светог Саве у Њујорку. Напомињући да ће кров цркве ускоро бити у потпуности завршен, под изливен, и на тај начин храм трајно заштићен. Владика Иринеј је са задовољством казао да је крипта цркве очишћена и очекује се да ће за неколико стопа ускоро бити и продубљена.
 
 
Без обзира на објективне метеоролошке изазове, последњи грађевински радови су велика ствар, казао је Епископ Иринеј, будући да ће у скоријој будућности, уз дозволу челника градског одбора за грађевину, бити дозвољена повремена богослужења у храму, по узору на богослужења која се одржавају у храму Светог Саве у Београду. Са овим позитивним вестима и упућујући искрене жеље поводом наступајућег Великог и Часног Поста, Епископ Иринеј је благословио присутни народ, особито благољепије хора, пожелевши свима изобиље благослова и напредак у сваком добру у недељама које долазе.

Фото галерија

(12 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
Search

Serbian Orthodox Diocese of Eastern America
65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804