Рукоположење Милана Дамљановића у саборном храму Свети Сава

На празник храмовне славе,  Његово Преосвештенство господин Иринеј , епископ источноамерички  у саборном храму у Парми, рукоположио је достојног Милана Дамљановића у чин ђакона.

 

Свети Сава нас је својим молитвама Господу, поново сабрао у своје цркве. Празник Светог Саве прослављен је Архијерејском Литургијом. У Светој Литургији је са владиком Иринејом, поред месног свештеника оца Драгослава Косића, служило бројно свештенство околних српских и других православних цркава.

 

У препуној цркви, поред верног народа који је дошао да прослави свога оца Саву, окупили су се фамилије и пријатељи Дамљановића и Соколовића. Хор је својим песмама улепшао и Свету Литургију и Миланово рукоположење.

 

У веома емотивном обраћању Владици, Милан је говорио о својим менторима покојним оцу Ђуру Мајерле и о оцу Василију Соколовићу; о њиховим утицајима на избор пута којим иде, на развијање љубави према Христу, према Светој Литургији, хорском певању. Говорио је о проучавању црквене музике која га је приближила Литургији и довела до данашњег дана. Милан се захвалио својој фамилији на дугогодишњој подршци. Речи захвалности је упутио и владики Иринеју на подршци и саветима које му је пружао. Ђакони Милош и Теодор Соколовић привели су Милана пред Владику који га је молитвама и стављањем руке на његову главу рукоположио у чин ђакона с радосним литургијским узвиком: Аксиос (достојан је), на шта је верни народ, видно узбуђен, ускликнуо: Аксиос!

 

Ђакон Милан Дамљановић рођен је у Кливленду. Његови родитељи Стоја и Милета су пореклом са Златибора, одани верници и следбеници пута Светога Саве. Ђаконица Мира и њен брат Теодор негују и једну часну, вековну традицију фамилије Соколовић. Њихов деда, свештено мученик Будимир Добрунски (Соколовић) био је 41., а њихов отац, прота Василије 42. по реду рукоположени свештеник у фамилији. Теодор је такође ђакон, четрдесет трећи по реду црквено-служитељ СПЦ. Тој јединственој лози Соколовића,  која је почела свештеничку службу са патријархом Макаријем 1557. када је обновљена Пећка патријаршија, приступио је достојанствено на Савиндан, ђакон Милан Дамљановић.

Нека му Бог подари много година да служи свом српском роду и цркви православној!

 

Аксиос!

 

Добрана Комненић

Извор: https://stanjestvari.com

 

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009