Свети Сава, наш учитељ пута који води у живот

У недељу, 2. фебруара, у Кливленду, у Охају одржан је молебан за СПЦ у Црној Гори

 

„ Данас смо чули из Светог Јеванђеља оне дивне, спасоносне речи Исуса Христа: „Ја сам врата. И онај који прође кроз мене ући ће у вечни живот.“ Али којим путем, Господе, да дођемо до тебе и до тих врата и да прођемо кроз тебе и кроз та врата и да изађемо у живот вечни? И одговор, можда најлепши и најсавршенији дао нам је Свети Сава својим животом, па зато певамо у његовом тропару „пути воводјашчаго жизањ“ (учитељ пута који води у живот).  Он је пут. Светосавље је пут до тих врата.“  Владика Источно-амерички господин Иринеј у беседи на Савиндан 2020, у Кливленду, у америчкој савезној држави Охајо

 

Православни Срби на самом северу Охаја, на обалама језера Ири, у граду Кливленду имали су веома духовно богату недељу од суботе 25. јануара па све до 2. фебруара 2020. Срби су овде пустили своје корене пре више од два века. Верује се да је Лазар Кривокапић из Црне Горе био први Србин који се доселио у Кливленд 1893. Новопридошли Срби  знали су свој пут, па су овде основали своју прву цркву 1909. и посветили је Светом Сави. И за разлику од  многих градова по Америци у којима Срби немају своју цркву, ми у Кливленду, хвала Богу, имамо две прелепе цркве и обадве посвећене Светоме Сави.

 

Молебан за верни народ и Светиње у црној Гори

 


У оној млађој Савиној цркви, прослава Савиндана почела је у суботу 25. јануара коју традиционално припрема Српска недељна школа. У недељу 26. јануара одржан је славски банкет који је бројчано био најпосећенији у последњих десетак година.

 

Месни свештеник овог дивног Савиног храма, отац Миле Матић подсетио је на одговорност нас православних Срба, на изазове модерног доба, али и на увек исту, непроменљиву, вечну веру нашу православну и на дужност да ту веру чувамо.

 

Отац Миле нас је такође позвао на Молебан за СПЦ у Црној Гори, који је одржан у наставку Свете Литургије у недељу 2. фебруара 2020. На Молебан су дошли верници пореклом из разних крајева наше Отаџбине. У препуној цркви отац Миле је принео молитве Господу да не дозволимо да мржња и зло изазову у нама ишта друго сем позив на мир и љубав.

 

Присутни верници су донели слике патријарха Павла, Његоша, сердара Јанка Вукотића, натпис Не дамо Светиње…

Слике и натписи које су Срби донели на Молебан код своје цркве Свети Сава носе велике поруке оних који су на њима, на које се морамо подсећати и које као Светосавски народ морамо следити:

Патријарх Павле нас опомиње: Не дозволите да зло око вас пробуди зло у вама.

Његош са оскрнављеног Ловћена поручује: Сваки Србин који се превјери, просто вјеру што загрли другу, но му просто не било пред Богом, што се звати Србином не хоће.

Сердар Јанко Вукотић нас подсећа на жртву и заједништво – Да није било Божића на Мојковцу, не би било ни Васкрса на Кајмакчалану. У Мојковачку битку 1916. повео је кћерку Василију, јер му син није био дорастао да носи пушку

 

Добрана Комненић

 

Извор: https://stanjestvari.com

Share This:< PreviousNext >
You might also like:
Search

Serbian Orthodox Diocese of Eastern America
65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804