Изасланство Епископског савета у посети Вашингтону

У понедељак 3. фебруара 2020.г. изасланство Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори, Његово Преосвештенство епископ диоклијски, г. Методије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, архијерејски намесник херцегновски, имали су састанак са званичницима Стејт департмента у Вашингтону. У необично дугачком и плодном разговору са представницима четири различита огранка Стејт департмента разматрани су тренутна ситуација и стање основних људских права у Црној Гори – поштовање верских слобода, права на поседовање имовине, права на окупљање и правa слободног говора, као и примери верске, језичке и националне дискриминације у тој земљи.

 

Изасланици Епископског савјета Српске Православен Цркве у Црној Гори упозорили су да новоусвојени Закон о слободи вероисповијести државе Црне Горе, који до данашњег дана изазива масовне мирне протесте, православних верника, и српске и црногорске националности, али и грађана других   вероисповијести, коренито и недопустиво задире у слободу вероисповести, посебно у колективном аспекту. Најпроблематичније одредбе закона су оне које је Влада прогласила за „политичка питања“. То су питања нове евиденције и регистрације цркава и верских заједница и конфискације њихове имовине – сакралних објеката и земљишта које им вековима законито припада. За ту потребу, Влада је увела и неприхватљиву ретроактивну примену права која је и самим Уставом Црне Горе забрањена.

 

У разговору са америчком страном констатовано је да је спорни црногорски закон усвојен без свеобухватног, институционалног и према јавности отвореног дијалога, не само противно препорукама Венецијанске комисије него и изричитом ставу високог амбасадора САД за верске слободе, г. Сема Браунбека, исказаном приликом његове посете Црној Гори 15. новембра 2019.г. Наши представници су такође указали да се из анализе овог Закона јасно види да најзначајније препоруке Венецијанске комисије од 24. јуна 2019.г. или нијесу усвојене или су минимизоване до бесмисла, и да такође ни веома важне и обавезујуће препоруке ОЕБС/ОДХИР из Смерница из 2004. и 2014. године уопште нису увршћене у текст закона. По њиховим речима, обилује правним нормама које су у супротности са Уставом и чланом 9 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Осим тога, ниједан предлог правне природе, који је  Епископски савет дао, није био усвојен.

 

Изасланици Епископског савета истакли су, најзад, да је спорни закон  у функцији дискриминације првенствено наше Цркве као најмногољудније (о томе су више пута говорили и највиши представници Владе и Скупштине Црне Горе), јер уводи правни партикуларизам, правну ликвидацију стеченог и судски потврђеног правног субјективитета наше Цркве и конфискацију црквене сакралне и остале непокретне имовине у ad hoc дискриминаторном поступку.

 

Изасланство Епископског савета  Српске православне Цркве у Црној Гори наставља своју посету главном граду Сједињених Америчких Држава, где ће и наредних дана имати састанке  са америчким државним званичницима.

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009