Владика Иринеј на Јовањдан служио у Патерсону

На Јовањдан 20120.године Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Иринеј служио је Свету Архијерејску литургију у цркви Светог Јована Претече и Крститеља у Патерсону (Њу Џерзи). Епископу Иринеју су саслуживали протојереј Ђокан Мајсторовић, старешина храма у Патерсону и протођакони Милош Ждралић и Јован Аничић. Певницу је водио господин Срђан Максимовић, докторанд универзитета Фордхам у Њујорку.

 

У беседи на празнично Јеванђеље, владика Иринеј је подсетио верни народ о животу и делу Светог Јована Крститеља. Епископ Иринеј је напоменуо да је управо Свети Јован Крститеља највећи син човечији рођен од жене на овом свету. Највећи је, јер је последњи од свих пророка који је уочио Спаситеља о којем је пророковао. Зато је Свети Јован Крститељ, истиче епископ Иринеј, последњи пророк Старог завета а први новозаветни апостол. Био  је једини међу апостолима који је приликом Христовог крштења на реци Јордану био сведок Свете Тројице. По речима епископа Иринеја, крштењем на реци Јордану Господ је вратио свету првобитну рајску чистоту. 

 

Осим тога, примивши крштење Христос је свима нама постао образац хришћанског живота, напоменуо је  владика Иринеј. Зато је позив Светог Јована на покајање позив на отварање духовних очију. 

 

Епископ Иринеј је подсетио на речи чувеног теолога Калиста Вера о покајању, које није само реалност у којој човек скрушено каје своје грехе. Покајање, дакле, не може само да буде поглед у прошлост. Напротив, покајање је поглед напред, само у тој динамици оно постаје потпуно покајање и радост новог живота. 

 

Ту реалност је проповедао Свети Јован Крститељ, и она ће нас увести у Царство небеско, закључио је епископ Иринеј. По Светој Литургији, благочестиви народ је примио благослов Епископа Иринеја. У сали парохијског дома било је припремљено послужење.

 

Данашњи празник је Крсна слава протојереја Ђокана Мајсторовића, којем је овом приликом Епископ Иринеј честитао празник и славу, као и његовој породици, те им пожелео изобиље Божијег благослова. Тим поводом Епископ Иринеј је благословио  и славска знамења породици Мајсторовић.

 

Христос се јави! Ваистину се јави!

фото галерија

(11 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

Serbian Orthodox Diocese of Eastern America
65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804