Амерички Архиепископ Елпидофор писао Помпеу

Амерички Архиепископ Елпидофор писао Помпеу: ”У Црној Гори се крше људска и верска права православних хришћана”

 

Архиепископ амерички Васељенске патријаршије Елпидофор, који је један од најутицајнијих епископа, не само у САД, већ у целом свету, упутио је писмо америчком државном секретару Мајклу Помпеу у којем га упозорава на најгрубље кршење људских и верских права православних хришћана у Црној Гори, а поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вероисповести.

 

Према писању портала Преокрет.инфо Архиепископ Елпидофор је америчком државном секретару истакао посебну забринутост православних хришћана у Америци ”за браћу и сестре у Црној Гори, који подносе нарушавање верских слобода након недавног усвајања Закона о слободи верописповести и статусу верских заједница” од стране црногорског парламента”.

 

”Чини се да имплементација овога закона подразумијева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених пре 1918, а којима недостаје формална документација о поседовању.

 

Наша браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гори су директно погођена овим мерама које прете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном наслеђу.

 

Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у време док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње” истакао је архиепископ Елпидофор у свом писму и позвао америчког државног секретарада заштити  православне хришћане у Црној Гори, а против било којег облика кршења њихових људских и вјерских права.

 

”У потпуности Вас подржавам у вашем водству међународних дипломатских приступа у постизању правичних решења, како у овој ситуацији, тако и у другим ситуацијама које укључују верске слободе широм света. Молим се за мир у Црној Гори, верске слободе за све и отворени дијалог са свим странкама о овом закону. Молим се такође за Вашу породицу и за Сједињене Америчке Државе” – написао је Архиепископ Елпидофор у писму упућеном америчком државном секретару Мајклу Помпеу.

 

 

Превод текста писма преносимо у цијелости:

 

Michael R. Pompeо
U.S. Department of State
2201 C Street, NW
Washington D.C. 20520

 

Драги господине државни секретару,

 

Као предсједник Сабора канонских православних епископа у Сједињеним Америчким Државама, имам посебну част препоручити Вашој пажњи посебну забринутост православних хришћана наше земље, за нашу браћу и сестре у Црној Гори, који подносе нарушавање вјерских слобода након недавног усвајања "Закона о слободи вјерописповијести и статусу вјерских заједница" од стране црногорског парламента.

 

Чини се да имплементација овога закона подразумијева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених прије 1918, а којима недостаје формална документација о посједовању. Наша браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гору су директно погођена овим мјерама које пријете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном насљеђу. Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у вријеме док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње.

 

Позивам Вас, стога, да заштитите православне хришћане у Црној Гори, а против било којег облика кршења њихових људских и вјерских права, те Вас у потпуности подржавам у вашем водству међународних дипломатских приступа у постизању правичних рјешења, како у овој ситуацији, тако и у другим ситуацијама које укључују вјерске слободе широм свијета. Молим се за мир у Црној Гори, вјерске слободе за све и отворени дијалог са свим странкама о овом закону. Молим се такође за Вашу породицу и за Сједињене Америчке Државе.

 

С поштовањем Ваш,

+ Архиепископ Елпидофор 

 

Извори

1. https://www.sabornik.net/амерички-архиепископ-елпидофор-писа/

2. https://preokret.info/index.php/2020/01/18/americki-arhiepiskop-elpidofor-pisao-michaelu-pompeu-u-crnoj-gori-se-krse-ljudska-i-vjerska-prava-pravoslavnih/

 

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009