Владика Иринеј Добријевић писао Трампу: "Заштитите СПЦ у Црној Гори"

Поводом усвајања антицивилизацијског закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, Епископ источноамерички Иринеј Добријевић упутио је у своје име и у име Епископа у Сједињеним Америчким Државама писмо америчком предсједнику Доналду Трампу у коме га моли да код Владе Црне Горе интервенише да "под хитно престану и одустану од прогонства које чиние по вјерској основи, и од одузимања, вијекова старих, богомоља".

 

- У вези са приложеним Саопштењем, желимо привољети Вашу хитну пажњу на оштру злоупотребу вјерских слобода и права на посјед имовине у Републици Црној Гори. Након што је Скупштина Црне Горе усвојила "Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница", дошло је до бруталног сукоба са мирољубивим хришћанским православним демонстранатима, који су само жељели да заштите своје светиње од насилног отимања - стоји у писму које је Епископ источноамерички Иринеј упутио предсједнику Сједињених Америчких Држава.

 

- Стиче се утисак да је овај закон само изговор за конфискацију вјерских објеката подигнутих прије 1918. године, за које не постоји званична документација о власништву. У случају традиционалних вјера, попут Православне Цркве, која има историјско присуство које обухвата период од осам вијекова, то подразумијева губитак вјерског наслеђа и културне баштине - додаo је Владика Иринеј.

 

- Господине Предсједниче, великодушно Сте учинили вјерску слободу главним приоритетом Ваше спољне политике. У име наших вјерника, српско-америчких грађана и становника Сједињених Америчких Држава, позивамо Вас, вашу Владу и њене институције, као и све невладине секторе који надгледају међународну вјерску слободу и људска права, да интервенишу код Владе Црне Горе, да под хитно престане и одустане од прогонства које чини по вјерској основи, и од одузимања, вијекова старих, богомоља - написао је Владика Иринеј у писмо упућеном предсједнику Трампу.

 

Извор: www.rtrs.tv

 

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009