Бадње Вече у Њујорку

Бадње вече у граду Њујорку торжествено је прослављено у велелепној Грчкој Православној Цркви Благовести. Као и прошле године, добротом Грчке Православне Архиепископије Америчке, православној српској заједници су са љубављу и пажњом била отворена њена врата. 

 

Како и доликује величанствености Бадње вечери, благочестиви народ града Њујорка је у храм дошао у јако великом броју. Великим повечерјем и јутрењем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ источноамерички господин Иринеј, уз саслужење протојереја-ставрофора Живојина Јаковљевића, пароха цркве Светог Саве у Њујорку, протојереја Алексе Мићића и протођакона Милоша Ждралића и Јована Аничића. Хор храма Светог Саве је својим дивним појањем улепшао навечерје Христовог рождества. Дириговала је Ала Генераловa.

 

У својој божићној архипастирској речи, Владика Иринеј је истакао радост празника Христовог Рођења. По његовим речима, радост је у чињеници да се Бог наш рађа телесно као Детенце младо. И то Дете које је положено у јаслама, у малој дрвеној котарици, напомиње епископ Иринеј, “позива нас у Витлејем, то јест, у Дом Хлеба, дарујући нам Себе као Хлеб наш насушни”.

 

Сабрани народ је чуо и речи о миру међу људима - који је основа Мира који долази од Бога! Мир Божји, истакао је епископ Иринеј, треба да царује у срцима свих људи ове Бадње вечери а у њих треба да се смести управо Онај који се ради нас рађа у пећини Витлејемској. Мир Божји, Христос се роди! Ваистину се Роди!, одзвањало је храмом док је хор појао тропар празника “Рођење Твоје Христе Боже наш...”

 

Епископ Иринеј је, потом, свечано осветио бадњак. Као и прошле године, украс вечери је био дечји хор, који је радосно отпевао неколико песама посвећених Божићу, и тиме додатно угрејао срца окупљеног народа. По свршетку службе Епископ Иринеј је благосиљао народ који је прилазио за благослов, док је свештенство делило бадњаке. Пригодни поклони су били подељени деци. Свечана трпеза за све присутне била је послужена у сали парохијског дома грчке цркве Благовести у Њујорку.

 

Протођакон др Јован Аничић

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009