Нови свештеник наше Епархије - рукоположење у Јангстауну

Да је доласком Епископа Иринеја на трон епископа источноамеричких све у знаку радости и доброг устројства, сведочи и нови догађај- рукоположење новог свештеника наше Епархије.

 

На празник Свете великомученице Анастасије, 04.јануара 2020.године, Преосвећени Епископ Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију, у другом храму у Јангстауну. Владики су саслуживали свештенослужитељи наше Епархије а певали су хорови оба храма у Јангстауну  и хор из Кливленда.

По прочитаном Јеванђељу, надахнуто и радосно, у свом стилу, обратио се Епископ Иринеј.

 

Посебна радост овог Литургијског сабрања, било је рукоположење ђакона Бојана Бановића, у чин презвитера.

 

На питање Епископа: Шта тражи од Његове смерности, отац Бојан је одговорио речима:

 

Тражим рукположење у свештени чин Преосвећени Владико!

Одувјек сам се сматрао слабим и недостојним  овога чина, јер нисам у стању да схватим силу и моћ Господњу која се одразила кроз немоћ људску. 

Овог момента сам у страху да својом слабом речју не умањим величину свештеничког чина који ћу примити из Ваших руку. Зато се молим да ове моје речи буду најпре на прослављање Бога и Његовог светог имена и најдубљи израз захвалности и благодарности Светој и Живоносној Тројици Оцу и Сину и Светом Духу.

Али уз све то ја данас овде пред Вама Владико трептим и дрхтим пред огромном одговорношћу  људима и Богу, коју ова служба тражи од мене. Зато вас све данас овде  присутне молим да у својој молитви за мене додате да ја грешни презвитер не погрешим у речима и делу на повјереној ми Њиви Господњој. Вјерујем да би ове Ваше речи молитве додале уља у кандило вјере моје те би ме оснажиле и охрабриле као некад Свете Апостоле на дан Свете Педесетнице.

У тој вери и молитвености Вашој и мојој, у мојој души се јављају оне речи: ,,Доста ти је благодат моја, јер се сила моја у немоћи извршује сасвим.

Следујући тим речима преклањам кољена своја и сагињем главу своју пред часном трпезом да преко руку Вашег Преосвештенства  примим свештенички чин и апостолску службу, као залог дара Духа Светога.

Примајући из Ваших светих руку свештенички чин, ја Вам још једном захваљујем на љубави, подршци и указаном ми повјерењу  на Њиви Господњој која је под Вашим светим омофором и са којом премудро и са љубављу управљате, као добри отац који брине о деци својој, без обзира на слабости наше, те Вас молим да ми и даље помажете у мом будућем пастирском раду, као што сте то чинили од првога дана када су нам се Божијом промишљу путеви укрстили.

Срдачно се захваљујем часном свештенству оба реда, који узеше учешћа у нашим заједничким молитвама упућеним Богу живоме.

Захваљујем се свим мојим пријатељима и роћацима којих данас овде има што су својим присуством и молитвом увеличали овај свети чин.

Захваљујем се  својој породици и свима онима који нажалост нису могли физички присуствовати, али су свакако данас са нама сједињени кроз тело и крв Господа и Бога и Спаса Нашег Исуса Христа.

Нека је Благословен Бог који излива благодат своју на смјерне и вјерне слуге своје! Амин!

 

Громокласно АКСИОС, потврдило је достојанство новог свештеника, од стране пуноће целе Цркве.

 

Владика Иринеј, честитао је новом свештенику на данашњем дану и чину, али му и дао поуку о узвишеном дару који је данас добио, са жељама да Духа Светога којег је данас добио, не само задржи достојно у себи, него ради на умножавању дара и таланата. 

 

На поуку Епископа, отац Бојан је узвратио својом дирљивом беседом, којом се захвалио Господу на првом месту, а затим свом Епископу- духовном оцу и истакао да ће његово служење бити служење Господу и ближњима, кроз заповести Светог Јеванђеља.

 

Након отпуста и благослова, за све присутне припремљена је трпеза љубави.

 

Нека би Господ дао новом свештенику духовне снаге и мудрости у вршењу повереног му послушања, на корист Цркви и народу Божијем!

На многаја љета!

 

Јеромонах Максим (Илић)

 

 

(17 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009