Празник Материца у Шарлоту

Дана 29.12.2019. године Господње- у Недељу Светих Праотаца, прославили смо и празник свих мајки, празник Материце! Празник са којим су се многа деца први пут срела и уједно разумела значај даривања и љубави мајке која руши све препреке и баријере, прелази океане, нада се, ишчекује и воли све  до вечности.

 

 Љубав мајке је најсличнија љубави Божијој. Зато Цркву зовемо мајком, због слике мајчине љубави. Та љубав и чини жену мајком, не само по нужности природе жене и рађања, него по несебичном односу и осећају према другоме, по жртви, по давању. Мајка је главно својство и потврда личности сваке жене која уз своје биће веже онога коме је пажња, љубав и васпитање потребно. Бити мајка је, као што један песник рече, имати срце Богомајке и бити спремна да образује икону Христову и кандило вере у дјетету. На основу свега реченог можемо закључити да жена заиста не мора да роди биолошки да би била мајка, потребно је само да воли. То важи и за нас и нашу браћу и сестре! Брат, сестра, отац, син, су они које волимо, који су у љубави, који су у Господу! Како свети владика Николај Жички каже '' Жена стари, мајка не стари!''; слободно можемо рећи да жена умире, мајка живи у вечности, мајка спасава жену и у Рај је уводи! 

 

После Свете Литургије, дечица су везала попадију Владанку Вуковић, како обичај налаже, а она је спремила слаткише којим се искупила и успела да се ослободи. Заиста су сви били срећни и радосни у овом празнику.

 

Поред овог дивног догађаја, прославили смо и 90 рођендан оца Теодора Киритсиса, који је велики пријатељ и подршка наше парохије! Он је такође за све присутне обезбедио послужење и сви су уживали прелпој атмосфери и дружењу.

Фото галерија

(8 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
Search

Serbian Orthodox Diocese of Eastern America
65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804