Прослава јубилеја у Мидланду

У дане када се наша Света Црква молитвено прославља празник Обновљена Храма Светог Великомученика Георгија, Црква ''Лазарица'', посвећена славном Великомученику, у Мидланду, Пенсилванија, обележила је своју Славу и седамдест година постојања.

 

Овај драгуљ архитектуре и молитвени дом свих који у потрази за ''хлебом насушним'' населише ове крајеве западне Пенсилваније, већ седам деценија одолева зубу времена и поносно се уздиже изнад питоме и магловите равнице слива реке Охајо и свакодневно умилним звоном позива верне на Литургијска сабрања.

 

Све започевши Благословом Божијим пре седамдесет година, као идеју верног народа и вођени побожношћу коју су са собом понели из свих крајева Србије, као и бивше Југославије, и преточивши замисао у дела, овом величанственом прославом, одали смо молитвено признање свима заслужнима за изградњу овога Храма, свима онима који се у прошлости молише пред олтаром истог, као и онима који и данас својим трудом и залагањем чине да овај Дом Божији и даље широм отвара своје двери свима онима који су жедни да се напоје са извора ''Живе Воде''.

 

Дводневна прослава, предвођена Његовим Преосвештенством, Епископом Источно-америчком Г. Иринејом, и уз саслужење свештенства околних парохија као и свештенства широм наше Богом чуване Епархије, започела је у предвечерје празника светог великомученика Георгија, Новембра 15-тог, умилним звоном најављући долазак нашег Владике и призивајуђи свештенство и   верни народ да се окупи око своје Светиње.

 

Вечерњом службом началствовао је Епископ Иринеј уз саслужење бројног свештенства. Хор ''Др. Лаза Костић'' из Мидланда је одговарао на принесене молитве, а препуни храм је поново посведочио колико је ова Црква значајна за живот верних у овом крају.

 

Својом наданутом беседом, наш Отац и Архијереј је укрепио верни народ говорећи о значају ове прославе за све нас, и откривши да је ''кум'' који је име Лазарица дао нашој цркви, био нико други до сам Свети Владика Николај Велимировић, рекавши да ''ако се нешто деси цркви Лазарици у Србији, не дај Боже, ова црква ће настави да носи славно име!''

 

По завршетку вечерње службе, прослава је настављена у прелепој сали школе ''Линколн Парк'', преко пута наше Цркве, која је отворила своја врата свима окупљенима, још једном нам показавши да су нам добре комшије, и да историја сарадње  између наше Цркве и школе још увек траје.

 

Црквено-школска општина у Мидланду за све госте припремила је вечеру, а гости су имали прилике да се кроз снимке и слике које су приказане на екранима у сали школе још једном присете историје наше Цркве.

 

Прослава је настављена програмом у сали школе, где су после поздравне беседе нашег Архијереја, сви окупљени имали част да поздраве уваженог госта господина Давида Вујића, који је имао значајну улогу у мисији ''Аполо 11'' и првог успешног слетања човека на Месец. Он је био и један од седморице инжењера српског порекла, названих  „Српских Аполо 7“. 

 

Господин Вујић је родом из Мидланда и био је један од првих чтечева при нашем Храму.

 

Он је у свом предивном обраћању говорио о чувеном подухвату и учешћу у мисији ''Аполо 11'', његовим српским колегама , о сваком понаособ, као и о свом детињством и одрастању уз наш Храм и присуство на службама Божијим, активно учествујући у животу и раду Цркве и недељне школе.

 

Централни део прославе започео је другог дана, Новембра 16-тог, Светом Литургијом, којом је началствовао Епископ источно-амерички Г. Иринеј, а којем су сласлуживали свештеници наше Епархије: архијерејски заменик протојереј-ставрофор Раде Мирић, протојереј-ставрофор Александар Влајковић парох бостонски, протојереј-ставрофор Родни Торбић, протојереј-ставрофор Рајко Косић парох у Питсбургу, протојереј Милан Пајић парох у Акрону, протонамесник Џорџ Веселиновић парох монровилски, протонамесник Кристофер Рокнић парох у Стилтону, протонамесник Владислав Голић парох у Лакавани, протонамесник Саша Недић парох у Кармајклсу, јереј Бранислав Голић парох у Аликвипи, протођакон Милош Ждралић као и домаћин славе протојереј Дејан В. Бараћ, парох мидландски.

 

Свету Литургију је красило појање хора ''Др.Лаза Костић'' из Мидланда заједно са гостујућим мушким хором ''Цар Лазар'', који однедавно предводи протиница Данијела Бараћ.

 

У својој беседи посвећеној овом јубилеју, Епископ Иринеј се обратио верном народу нагласивши значај Светог Великомученика Георгија за православни род и честитајући им годишњицу храма, пожелео им још дуго година постојања. Посебан Благослов Епископ Иринеј је донео са собом, миро са гроба Светог Великомученика Георгија, и њиме помазао верне.

 

Кумови овогодишње славе били су Џим и Мери Џо Тид, заједно са својом децом, Мелори, Карли, Клои и Мејси.

 

С обзиром да се у петак, 15. новембра 2019. године, навршило десет година од упокојења Његове Светости, блаженопочившег Патријарха Српског +Павла, на крају Свете Литургије Епископ Иринеј је предводио чин Малог помена за покој његове душе и блажене успомене.

 

После Свете Литургије, уприличена је свечана трпеза, у Српко-америчком клубу у Мидланду.

 

У склопу прославе уприличене у Српско-америчком клубу, Хор ''Цар Лазар'' је одржао концерт духовне и народне музике из дела свога репертоара.

 

На крају, свечаност је украшена доделом ''Епископских Грамата'' заслужним организацијама при овог Храма и то: Хору ''Др. Лаза Костић'', Недељној школи храма Св. Георгија, Српско-америчком клубу – Мидланд, као и појединцима: г-дину Мајклу и Деби Дракулић, г-дину Џорџу и Елејн Дракулић, г-дину Харију и Тутси Бурзенски, г-дину Џиму и Синди Ковачевић као и г-дину Алфреду и Стефани Паса и  г-дину Тому Лајлу.

 

Свештеник Дејан Бараћ

Photo Gallery

(27 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009