Тринаест година Архијерејског служења Епископа Иринеја

У понедељак, 15. јула 2019 године, другога дана 22. Скупштине Српске Православне Цркве у Америци и прославе 800 година аутокефалности наше Цркве, Његово Преосвештенство, Епископ источноамерички Господин Иринеј служио је Свету архијерјску Литургију у манастиру Нова Грачаница.

 

Желећи да достојно прославе Спомен полагања Ризе Пресвете Богородице, Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеници и ђакони из све три Епархије СПЦ у Америци. Одговарао је многобројни мешовити хор, чији су чланови путовали стотине миља да би учествовали на Централној прослави осамстоте годишњице аутокефалности.

Поред Спомена полагања Ризе, Пресвета Богородица прослављена је и кроз Празник Њене иконе прозване Бездинска, која је преко Русије стигла у Београд, а данас се чува у Епископији у Вршцу. Градове Цариград и Београд повезује то да су оба ова града посвећена Пресветој Богоматери, а 2/15. јул, када се оба празника прослављају, представља својеврсну спону између Васељенске и Српске Патријаршије.

Радост Празника увеличала је и годишњица епископске хиротоније Владике Иринеја, који је на данашњи дан 2006. године у Саборном храму Архиепископије београдско-карловачке хиротонисан за Епископа аустралијско-новозеландског.

Светој Чаши приступили су, поред служашчих, многобројни свештеници и ђакони и мноштво верног народа, посебно младих који учествују у Скупштини.

На крају Свете Литургије Владика Иринеј је поздравио све присутне и захвалио им се на њиховој љубави и жртви што су устали врло рано како би учествовали на Светој Служби. Посебно се захвалио многобројним члановима хора на њиховом труду и дивном појању и честитао годишњице службе оцу Радомиру Плавшићу и јеромонаху Нектарију (Тешановићу), који су такође рукоположени на овај Празник.

 

протођакон Милош Ждралић

 

Овом приликом инфо служба епархијског сајта , у име свештенства, монаштва и верног народа Епархије источноамеричке , најсрдачније честита Епископу Иринеју данашњи датум, са молитвеном жељом да му Господ подари добро здравље, дуг живот и плодоносно делање на Њиви Господњој, као и свих претходних година.

 

Долгоденствуј драги Владико на многа и блага лета!

 

У име инфо службе,

Јеромонах Максим (Илић)

 

Video

фото галерија

(20 images)


Share This:


CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009