Празник Светога Будимира Соколовића у Новој Марчи

Данас 11.јула 2019.године, по утврђеном датуму прослављања светих дабробосанских мученика и свештеномученика, у манастиру Новој Марчи, молитвено је обиљежен празник Светога Будимира, свештеномученика. 

 

Свети Архијерејски Сабор наше Помесне Српске Цркве, у мају 2005. године, на Светој Архијерејској Литургији у манастиру Житомислићу, у диптих светих поред других, уврстио је и лик Будимира Соколовића, протопрезвитера.

На тој Литургији, која ће уистину остати упамћена у срцима и душама многих, учествовао је и јеромонах Иринеј , садашњи Епископ источноамерички.

 

Сваке године, након канонизације светога, породица Соколовић, припрема славске дарове и сећа се молитвено свог директног претка.

Тако је било и ове године. Светом Литургијом коју је служио јеромонах Нектарије, благосиљањем славских дарова и послужењем у манастиру Нова Марча, обиљежен је дан овог Божијег угодника.

У својој беседи отац Нектарије је говорио о лику и делу Светога Будимира, његовом значају за српски народ сарајевске регије као и његовој оданости Цркви и народу, што је потврдио оном Јеванђелском да нема ништа вредније и веће него ли живот свој положити за ближњег. Такав је био прота Будимир.

 

На крају је отац Нектарије честитао породици Соколовић овај празник рекавши им да се радују јер потичу из породице великих имена у историји наше Цркве.

 

Све беше Богу миломе на славу а присутнима на радост!

фото галерија

(9 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009