Други форум дијаспоре у Бања Луци

У Бањалуци је отворен други Форум дијаспоре, који се одржава под покровитељством предсједнице Републике Српске, Жељке Цвијановић.

 

Дводневни форум окупио је око 200 учесника из више од 30 земаља, европских али и прекоокеанских. Циљ је јачање привредне и културно-научне сарадње између Српске и српског народа у расијању.

Овом форуму сем световне јавности учествује и Српска Православна Црква односно њени представници.

Своје епархије и епархиоте представљају Епископ бањалучки Господин Јефрем, Епископ дизелдорфски и немачки Господин Григорије, Епископ аустријско швајцарски Господин Андреј, Епископ аустралијско новозеландски Господин Силуан, Епископ буенос ајрески Господин Кирило.

На позив председнице Републике, госпође Цвијановић и по благослову Епископа источноамеричког Господина Иринеја, форуму присуствује и јеромонах Максим Илић, духовник манастира Нова Марча, у Епархији источноамеричкој, који је овом приликом пренео поздраве и благослове Епископа Иринеја. 

Одржан је и први панел о теми очувања националног, културног и духовног идентитета дијаспоре под називом "Улога институција Републике Српске, Српске православне цркве и невладиних организација у очувању идентитета Срба у иностранству", са приједлозима идеја и стратегија.

Епископ дизелдорфски и цијеле Њемачке Григорије истакао је да је његов утисак о српској дијаспори након непуне године дана боравка у тој земљи да она има огроман интелектуални потенцијал.

- То је народ који има невјероватне појединце, народ који тражи да буде уједињен - рекао је епископ Григорије.

Другог дана форума планирана су још два панела - "Дијаспора за развој Српске" и "Дијаспора за 21. вијек". Учесницима Форума биће представљена Стратегија за сарадњу са дијаспором Републике Српске, а за све учеснике организован је и обилазак Бањалуке.

 

ИЗВОР: PTPC

фото галерија

(7 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009